{ "title": "Şeker Pancarı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Seker-Pancari-Tohumu-13.jpg", "date": "21.01.2024 13:28:44", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Şeker pancarı tohumu; Etli kökünden şeker elde edilen ıspanakgiller familyasından iki yıllık tarım bitkisidir. Bir yıl vejetarif organları, iki yıl ise generatif organları gelişir. Tohumları birleşik halde bulunmaktadır. Boyu yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85-180 cm aralığında değişmektedir. ABD, Rusya, Avrupa birliği üretiminde ilk üç sırayı almaktadır. Dünyada şeker üretiminin %30'u şeker pancarından elde edilmektedir. Türkiye dünya şeker üretiminde 5. Sırada yer almaktadır.

Şeker pancarı tohumunun toprak isteği

Şeker pancarı tarımında toprak, arıtılmış şeker varlığını %20 oranında etkilemektedir. Derin kök salan bir bitki olarak, iyi havalanan, derin yapılı, iyi su tutan, toprak asitliği nötre yakın olan topraklarda yüksek verim alınmaktadır. Şeker pancarı derin köklenen bir bitkidir. Derin ve gevşetilmiş toprak ister. Aksi plursa kök çatallanmaları olur, büyüyüp gelişemez ve kök verimi düşecektir.

Şeker pancarının beslenmesinde azot, fosfor ve potasyum çok önemlidir. Şeker pancarı tohumu hasada kadar kök ve yaprakları ile topraktan yüksek miktarda azot, fosfor ve potasyum kaldırmaktadır. Bundan dolayı topraktaki verimliliğin korunması için toprak ve bitkinin bu ana besin maddeleri ile desteklenmesi gereklidir. Toprakta bitki besin maddeleri analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması doğru olacaktır.

Şeker pancarı tohumu ekimi

Şeker pancarı tohum ekim zamanı, arıtılmış şeker varlığını ve kök verimini etkilemektedir. Ekim zamanı geçerse pancarın yetişme süresi kısalmaktadır. Olgunlaşması gecikmekte, gübrelerden beklenen randıman alınamaz. Hastalık ve haşerelere karşı şeker pancarının direnci azalır. Bu nedenlerden dolayı şeker pancarı tohumunun uygun zamanda ekşlmesi çok önemlidir. Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal roprak tavının olduğu zamandır.

Türkiye'de genellikle ekime başlama zamanı, iç Anadolu ve geçit bölgelerinde mart sonu ve nisan ortasıdır.

Ekilen pancar şekeri tohumlarının çimlenmesinden sonra vejetasyon süresince çapalama, seyreltme, yabancı otların kontrolü, sulama ve gübreleme gibi bitki isteklerine göre bakım işleri yapılır.

Şeker pancarı tohumunun hasatı

Geleneksel olarak el ile sökümde hasat, sökümü, baş kesimi, toprağın temizlenmesi ve taşınıp, yükleme şeklinde olur. Makineli hasat ise gittikçe yaygınlaşmaktadır. Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasitesi, ülkenin şeker ihtiyacı ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak hasat 10 eylül - 10 ekim arasında yapılmaktadır.
" } ] }