{ "title": "Silajlık Mısır Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Silajlik-Misir-Tohumu-25.jpg", "date": "19.01.2024 10:49:01", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Silajlık Mısır Tohumu: Silaj geviş getiren sığır, koyu, keçi gibi besi hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile nem içeren fermente edilmiş yemlere denilmektedir. Silajlık yemlerde en çok yeşil kitle verebilen bitki mısırdır. Bu mısırın tohumlarına silajlık mısır tohumu denir. Ülkemizde son yıllarda silaj üretimi amacıyla en çok ege ve Marmara bölgelerinde mısır ekilmeye başlanmış ve yıldan yıla ekim alanları artmıştır. Mısırın hemen hemen her çeşidinden silajlık olarak yararlanılmaktadır. Fakat gövdeleri fazla kalınlaşmayan bol yapraklı mısırların tohumları daha çok tercih edilmektedir. Buna yönelik olarak Sapanca, Arifiye çeşitlerin tohumları silaj için önerilebilir. Günümüzde silajlık mısır tohumlarının hemen hemen hepsinin GDO su değiştirilmiştir.

Silajlık Mısır Tohumu Aranan Özellikler
Mısır silajının kalitesini hasadın zamanlaması, koçan oranı, parçaların boyu, silonun şekli, dondurma süresi, sıkıştırma derecesi gibi özellikler belirlemektedir. Bu unsurlardan herhangi birinin hatalı olması kaliteyi direk olarak etkilemektedir.

Silajik mısırın depolanacağı yere istiflenmeden önce çok kısa parçalanması gerekmektedir. Bu sayede materyal hem iyi sıkışır hem de havasız ortamın daha iyi sağlanmasına yardımcı olur. Parçalanma ne kadar küçük olursa muhafazası o denli kaliteli ve başarılı olmaktadır.

Silajlık Mısır Tohumu Ekimi İçin Toprak Hazırlığı: Tarla arazisi sonbaharda 20-25 santim soklu pullukla sürülür. Ekim yapılmak için ilkbahar beklenir. İlk baharda yabancı otlar ayıklanır, düzgün bir tohum yatağı hazırlanır. Ekimden önce hastalık ve zararlılara karşı ilaçlaması yapılmış tohum temin edilir.

Silajlık Mısırın Tohumu Ekimi: Ülkemizde ekim için en uygun zaman Nisan-Mayıs arasıdır. Böylece don riski ortadan kalkmış olur. Silajlık mısırda hasadın kolay olabilmesi için, ekimin ekim mibzeriyle yapılması gereklidir. Sıralar arası mesafe 60-80 santim olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı dane ve çeşit özelliğine göre 4-6 kilo kadardır. Bir torba mısır tohumunda yaklaşık 50.000 adet mısır tohumu bulunur. Bununla da yaklaşık 6-7 dekar arazinin ekimi yapılabilmektedir.
" } ] }