{ "title": "Soya Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/soyu-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 09:23:13", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Soya Tohumu: Ana vatanı Çin ve Kore gibi Uzak doğu ülkeleri olan soya bitkisi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişi ile o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur. Çinliler, soya için çeşitli isimler vermiştir. Bu isimler, kutsal bitki, harika bitki, sarı mücevher, sarı altın demişlerdir. 120-130 yıl kadar önce soyanın hayatlarına girmesi ile batılı ülkeler, soya sanayilerini kurarak, soya üretimine ve kullanım alanlarının geliştirilmesine önemli katkılar da bulunmuşlardır. Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı %50 oranındaki üretimiyle Amerika Birleşik Devletleri almakta, onu sıra ile Brezilya, Arjantin ve Çin almaktadır. Dünya besin sıralamasında 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olmaktadır, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılmaktadır.