{ "title": "Stevia Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Stevia-Tohumu-74.jpg", "date": "20.01.2024 15:02:26", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Stevia tohumu, şeker otu tohumu adı da verilmektedir. Bu tohumlar iki şekilde elde edilmektedir. Birincisi bahçe ve tarlada yetişen stevia bitkisinden tohum elde edilmesi yoluyla. İkincisi ise stevia tohumunun satın alınmasıyla gerçekleşir.

Stevia bitkisinin çiçeklenme ve tohum süreci, stevia bitkisinin ağustos ve eylül aylarında çiçeklenme dönemi görülmektedir. Bu dönem, bölge ve iklim özelliklerine göre az veya çok değişiklik gösterebilir. Bitki, ağustos ayı ortasından itibaren tomurcuk vermeye ve verdiği bu tomurcukların üzerinde kısa zaman sonra beyaz renkli ve minik çiçekler açmaya başlamaktadır. Çiçeklenmeyle birlikte, bitkinin her bir tarafı beyaz çiçeklerle dolmaktadır. Çiçekler açtıktan ortalama 10-15 gün sonrasında kurumaya başlar. Kuruyan çiçeklerin dip kısımlarında ya da tomurcuğun çıktığı dip kesimlerde kurumuş ve büzülmüş vaziyette tohum keselere yer alır. Bu keselerin her birinde ortalama 4-6 adet minicik tohumlar oluşmaktadır. Çiçekler kuruyup sarardığı zaman, tohum kesesi içerisindeki minik tohumların toplanma zamanının geldiğinin göstergesidir. Tohumların tam olgun hale geldiğini koyu gri ya da siyahımsı bir renkte olup olmadığına bakılarak karar verilebilir.

Stevia tohumu nasıl toplanmalıdır?

Stevia bitkisinin tohumları toplanırken nazik ve çok sabırlı olunması gerekir. Çünkü bitkinin tohumu çok ufak olduğundan, tohumların alınması da dikkat ve titizlik istemektedir. Tohumlar sağlıklı ve tam olgunlaşmış olması gerekmektedir. Bu olmazsa, çimlenme ve döllenme hiçbir şekilde meydana gelmez. Olgun hale gelen tohumlar fazla geciktirilmeden toplanması gerekmektedir. Kurumuş olgunlaşmış tohumları taşıyan ana gövde ve dallar, makas yardımıyla kesilerek bir torba ya da geniş bir kap içerisine toplanır. Belli bir süre tohumu taşıyan dalların iyice kuruması beklenir. Daha sonra tohumu taşıyan kuru dallar, yere serilmiş geniş bir bez ya da naylon örtü üzerine hafifçe çırpılır. Böylelikle tohumların örtü üzerine dökülmesi sağlanır. Ancak bu yol ile tohumların birçoğu çırpma-çarpma yüzünden zara görebilmekte ve tohumlar ile diğer yaprak ve kurumuş dalların da tohumlara karışması mümkün olabilmektedir. Diğer yöntem ise elle stevia tohumu kesedeki yerlerinden çekilip çıkarılması ve ayrı bir kapta toplanmasıdır.
" } ] }