{ "title": "Süpürge Otu Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Supurge-Otu-Tohumu-68.jpg", "date": "20.01.2024 06:50:18", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "Süpürge Otu Tohumu, Milattan önce 2500 yılına ait bir Mısır mezarında tohumları bulunan taç yaprakları öksürük kesici, yatıştırıcı ve göğsü yumuşatıcı olan etkilere sahiptir. Bu amaçla macunlar, şuruplar ve çaylar yapılıp içilir, süpürge otu yapraklarından. Osmanlı Sarayı'nın önemli günlerinden biri olan ot gecesinin biri de süpürge otudur. Bu yüzden eski çağlardan itibaren birçok kültürde bitkinin çiçekleri, tohumu ve kökü şifa amaçlı kullanılmıştır. Anadolu bölgesinde süpürge ismiyle de anılır. Süpürge otunun yetiştirilmesi için herhangi bir çaba ya da önem gerektirmez. Çünkü kendine özgü olan bir bitkidir. Her mevsimde rengini kaybetmeden yeşil kalabilen bir bitkidir. Özellikle sulak ve kurak alanlarda rahatlıkla yetişir. Gövdesi sık yapraklıdır ve gövde rengi mordur. Çiçekleri ise kırmızıdır ve açana kadar fidanı yeşil kalır, çiçeklendiği zaman baştan başa kırmızı bir renk alır. Şekil olarak bir mazı ağacına benzer. Yaprakları ince ve fidanı yumurta şeklinde büyür. Gövde ve dallarından oluşan temizlik amaçlı süpürge ve fırça, kalın ve esnek dallarından da sepet yapılmaktadır. Yanı sıra kuş yemi olarak da kullanılır. Süpürge evlerin baş tacıdır, süpürgede bu ottan yapılır. Tıbbi etkileri olarak taze çiçekli dalları ve kuru yapraklı kısımları su ile kaynatılarak faydalı olur. En önemlisi süpürge otu tohumunun çayı içildiği zaman ishali önler, romatizmaya, yaralara, bel soğukluğuna, kaşıntıya, cilt güzelliğine, kasları güçlendirmeye ve anne sütünü arttırmaya iyi geldiğine inanılır. Süpürge otu tohumundan insanların sağlık amaçlı yararlanması için içeriğinde bol miktarda mineral ve uçucu yağlar bulunur. Bu yönüyle birçok ilaç yapımında da kullanılmaktadır.

Süpürge Otu Tohumu Reçetesi

Süpürge otu çayı; Taze çiçekli dalları veya kurutulmuş halinde suda kaynatılarak kullanılır. Dört çay kaşığı süpürge otu, bir bardak suda demlenir ve bir çay kaşığı bal ile tatlandırılır. Günde bir veya iki bardak içilmesi tavsiye edilir. Etkileri üzerinde zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzama rahatsızlıklarında faydası görülür. Süpürge otu tohumuyla hazırlanan lapası, ağrıyan bölgeye konursa ağrıyı keser. Çiçekleri kanama olan yere sürülür ise kısa zaman içerisinde kanamayı durdurucu etkisi vardır. Ayrıca uykusuzluk, prostat iltihabı ve ödemde çok etkili özelliği vardır.

Süpürge otu suyu; bu şifalı su, güzel çiçekleri sebebiyle yüzyıllarca yaşlılığın azaltılmasından cildin güzelleştirilmesine kadar kullanılan süpürge otu tohumu, pek çok farklı amaçlarla kullanılmıştır. Yapraklarından çay yapılan, suyu elde edilen ve oldukça iyi bir böbrek çalıştırıcı olduğundan dolayı idrar yollarının dezenfektanı olarak kullanılır. Bazı nedenlerden dolayı oluşan apse, çıban ve egzama yaraları gibi cilt yaralarını iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle bölgesel yağları eritmede, bacak ve basen inceltme özelliği ile metabolizmayı hızlandırarak açlığı bastırır ve tokluk hissi verir.

" } ] }