{ "title": "Tohum Çimlendirme", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/tohum-cimlendirme.jpg", "date": "22.01.2024 01:48:18", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Tohum Çimlendirme, Tohum çimlendirme de çimlendirme viyolleri, plastik bardaklar, tohum çimlendirme poşetleri, tohumun miktarına göre balkon saksıları ya da meyve sandıkları kullanılabilir.

Çimlendirme Toprağı Nasıl Yapılır?

Yanmış elenmiş çiftlik gübresi, bir kısım elenmiş dere kumu, elenmiş bahçe toprağı homojen olarak karıştırılır. Eğer bunlar bulunmuyorsa zirai tohum, torf toprağı alınır. Hazır torflarda bitkiler için yeteri kadar faydalı vitamin ve mineraller bulunmadığı için elenmiş çiftlik gübresi katılması daha iyi olur. Hazırlanan topraktan ekilen tohumların üzerini örtmek için biraz ayrılmalıdır. Ayrılan bu toprağa kapak toprağı deriz.

Domates, marul, patlıcan, biber, reyhan gibi küçük tohumlar viyollere ya da uzun saksılara veya sandıklara 15 cm kalınlığında toprak doldurularak dikilir. Seyrek serpme yaparak veya 5'e 5 aralıkla tohumlar dizilir ve üzeri aynı toprakla 2-3 mm kapatılıp hafif bastırılarak havası alınır. Yağmurlama sulama ile hafif sulanır. Fazla sulanır ise tohumlar toprağın yüzeyine çıkar ve toprağa tutunamayıp ölürler. Üzeri naylon ile kapatılarak bu şekilde sera etkisi yaratılır ve tohumların daha çabuk ısınıp çıkması sağlanır. Bu arada sık sık toprak neminin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca tohumların birbirine karışmaması için her bir tohumun aı yazılarak işaret konur. Thumlar filizlendikten sonra 1-2 cm boyuna ulaşınca üzerindeki naylon alınır ve çimlenen tohumların hava alması sağlanır.

Bu dönemden sonra saba ve öğlenden sonra birer saat direkt güneşe maruz bırakılmamak üzere güneşlenmeleri sağlanır. Bu arada hafif rüzgârın olması fideler için iyi olacaktır. Fidelerin gövdelerinin sağlamlaşması sağlanmış olur. Fideler ele alınacak zamana gelince toprağı ile alınarak asıl dikilecek olan yerlerine dikilirler. Bu işleme şaşırtma denir.

Kavun, salatalık, karpuz, lahana, karnabahar, kabak, Brüksel lahanası, kereviz, kara lahana, pazı, kırmızı pancar gibi tohumlar ekmeden önce bir gece ılık suda bekletildiğinde daha erken çimlenmeleri sağlanmış olur.

Bunlar iri gözlü viyollere, çimlendirme poşetlerine ya da plastik bardaklara yukarıda belirttiğimiz gibi toprak doldurularak, tohumlar 1 cm derine birbirinden ayrı iki tohum ekilerek yedeklenir ve sulanır. Daha sonra üzerleri şeffaf naylon ile kapatılır ve sera ortamı yaratılır. Fide boyları 2-3 cm olduğunda naylon açılır ve havalandırılır. İki tohumunda çıkması halinde fideler büyüdükten sonra toprak bıçakla kesilir ve fideler birbirinden ayrılır. Fide boyları 10-15 cm olduğunda dış ortama, dikilmeleri gereken asıl yere dikilirler.

Fideleme işlemini kapalı balkon gibi yerlerde yapıyorsanız, ışığa yakın yerde yapmalısınız, aksi halde sürekli ışığı gördüğü yere doğru büyür ve cansızlaşıp devrilebilirler.

Fasulye, mısır, bezelye, bakla, ayçiçeği, yer elması yumrusu, patates, sarımsak, soğan gibi sebze tohumları dış ortamda direkt olarak yerlerine ekilecek tohumlardır. Bunların dış ortama ekilebilmeleri için toprak ısısının en az 15-18 derece dış ortam ısısının 20 derecelerde olası gerekir. Marmara bölgesi için Mayıs başları gibi yapılır.

Havuç, turp, ıspanak, maydanoz, roka, dere otu serpme olarak ekilir ve ardından toprak tırmık ile karıştırılır. Tohumların üzeri bastırılarak yağmurlama yöntemi ile sulanır.
" } ] }