{ "title": "Tohum Ekimi", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Tohum-Ekimi-99.jpg", "date": "21.01.2024 06:36:11", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Tohum Ekimi; Son yıllarda organik gıdaya, apartmanlarda hobi bahçelerine, bahçeli evlere veya köylere rağbet artmıştır. Birçok kişi bu işin tarımını yapmasa bile ekmeye dikmeye, merak duymaktadır. Tarım alanında ise devletdesteği kişileri tarıma teşvik etmektedir. Tohum bu ekim- dikimin ilk aşamasıdır denilebilir. Tohum embriyo, besin dokusu ve kabuktan oluşur. Tohumun dış kısmı sert bir yapıdadır. Bu sayede tohum olumsuz etkilerden korunmuş olur. Tohum genellikle kilo ile veya küçük paketlerde satılır. Tohumun birçok çeşidi vardır. Bunlar: Çim tohumu, sebze tohumu, meyve tohumu, çiçek tohumu ve bitki tohumudur. Her tohum çeşidinin farklı ekimi vardır. Örneğin; bir tarla bitkisiyle, çiçek tohumunun ekimi ve yetiştirilmesi aynı değildir. Tohumlar bahçe, teras, ev, balkon gibi ortamlarda da ekilebilir.

Tohumlar Nasıl Ekilir?

Çim tohumu: iyi yetişmesi için 2-4 cm toprak altına ekilmesi gerekir. Piyasada yüksek kalite çim tohumu satılmaktadır. Toprak zararlı ot ve haşereden temiz ise gübre ve besin ile çim daha sağlıklı bir hale gelebilir. Tohum ekildikten hemen sonra sulanmalıdır. (Aslında hangi ekim veya dikim olsa da hayat suyu verilmektedir.) Çim tohumu nemi sevdiği birkaç hafta devamlı sulanmalıdır ve sulama günün ilk saatlerinde veya akşam serinde yapılmalıdır. Tohum ekiminde, tohumun kalitesi, toprağın kalınlığı, toprağın üzerine atılması, toprağın temiz olması, düzenli sulama önemlidir. Bitkiler filizlenene kadar toprak nemli olmalıdır.

Bitki tohumları: bu tohumların başında ayçiçeği, kanola, mısır özü tohumu, keten tohumu, soya tohumu sayılabilir Çünkü bu tohumlar gıda ve kimya sanayisinde kullanılabilen, tohum olarak işlenen bitkilerdendir. Genellikle geniş tarım alanlarına ekilirler.

Meyve-sebze tohumları: Sebze ekimi, gevşek ve humuslu karışık toprağa gübre takviyesi yapılırsa ideal olacaktır. Tarlalarda bahar ayında sürülme sonrası tohum atılarak ekim yapılabilir. Bahar yağmurları ve nemi tohumların büyümesini hızlandıracaktır. Meyve tohumları genelde tek tek küçük saksı tepsilerde büyütülür. Uygun havalarda, (Bazen üzeri naylonla örtülerek) fide haline gelen (Çitil) dikilir. Sulanır. (Soğanın küt kısım toprağa gömülür, maydanoz gevşek toprağa serpilir, üstü naylonla örtülür)

Çiçek Tohumları: Çeşitli çiçek tohumları vardır. Soğanlı, yumrulu, ince dal köklü vs. Çiçekler genellikle bahar ayında ekilir. Toprağın karışık ve besin takviyesi yapılmış toprak olması önemlidir. Bitkinin önceden filizlendirilmiş olması gerekir. Ekim sonuna kadar bahçede açmaya devam eden bitkiler kuruyunca, tohumlanır. Bu tohumlarla çiçek üretimi devam ettirilebilir. Bitkiden alınan dal suda bekletilerek köklendirilebilir ve dikilebilir.
" } ] }