{ "title": "Tritikale Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Tritikale-Tohumu-38.jpg", "date": "20.01.2024 03:31:56", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Tritikale tohumu; bu tohum buğday ve çavdarın melezlenmesinden elde edilen bir tahıl cinsidir. Çavdarın makarnalık buğday ile melezmesinden dane cinsi, ekmeklik buğday ile melezlenmesinden ise çayır tipi tritikale elde edilir. Dane tipi tirtikaleler daha cüsseli olduğundan ıslaha uygun formdadır. Dünyada üretimi yapılan tritikalelerin önemli bir kısmı ise dane tritikalelerdir. Tritikale tohumundan olan ürünlerin boyu uzun, sapı sağlam ve kalın, yatışa karşı son derece dayanıklıdır. Bu tohumun kardeşleşmesi buğday tohumlarına nazaran daha az olur. Tritikalenin başakları çavdar ve buğday ise nazaran daha iri uzun ve dolgun bir yapıya sahiptir. Tohumdan olan ve bitkinin yeşil aksam kısmı kuvvetli ve hacimli bir yapıya sahiptir. Bu tritikale tohumu ekmeklik buğday tohumu çeşitlerinden bir hafta önce ekilmeye başlar. Dane doldurma süresi uzun bir yapıya sahiptir. Geç kalınmış hasat toplama işlemlerinde dane tritikale ürünlerini dökmez.

Tritikale tohumu önemi

Günümüzde ülkemi hızla artan nüfusundan dolayı gereksinimi de artan bir yapıya sahip bir hale gelmiştir. Özellikle hayvansal besin maddelerinin sağlanabilmesi ve hayvancılığın geliştirilebilmesi için hayvan yeminin bu güçlüklere karşı çok olması gerekir. Bu nedenle yem sanayisi, yem üretiminde daha geniş bir perspektif içerisinde olmak zorundadır. Yani yem kaynağı olarak bazı bitki cinslerini almak zorundadır. Tritikalede bu cinslerin başında gelir.

Yeşil yem olarak tritikale, hayvanların süt olum dönemlerinde hasat edildiğinde %24 civarında protein içeren yapıya sahiptir. Bu ölçüm diğer tahıllara ziyade çok yüksek bir orandır. Kuru madde yüzdesi buğday ve çavdara eşdeğerdir. Yulaf ve arpadan ise yüksektir. Başta süt inekleri olmak üzere diğer bütün hayvanlarda silaj olarak verilmesi mümkündür. Özellikle kıraç ve kurak alanlarda yani silajlık mısır yetişmeyen yerlerde mükemmel bir silaj bitkisidir.

Tritikale tohumu iklim ve toprak isteği

Tohum buğday gibi serin bir iklim tahılıdır. İklim ve toprak isteği buğday ile aynı özellikler içerisindedir. Fakat buğdaya uygun olmayan topraklarda da tritikale tohumunun ekimi yapılarak hasat elde edilebilir. Soğuktan etkilemeyen yapısı ile her yerde yetişme özelliği vardır.

Tritikale tohumu bakımı nasıl yapılır?

Tritikale tohumunun diğer buğdaygiller ile bakım işlemleri aynıdır. Yalnız değişen çevre koşulları diğer tahıllara göre daha az bir etkileşme yaptığından yabancı otlar ile iyi rekabet eder. Bunların sonucunda yüksek verimli bir tohumdur.
" } ] }