{ "title": "Üzerlik Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/uzerlik-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 18:25:42", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Üzerlik tohumu, ya da halk arasında adı nazar otu olarak bilinen şifa deposu bu bitki sedef otugiller ailesinden olup, yeşile yakın beyaz çiçeklere sahiptir. Üzerlik otu, boyu 40-70 santimetre boyunda olup, çok yıllık otsu bir bitkidir. Bağ ve bahçelerde yetişen üzerlik otu, üzerlik çayı, üzerlik tohumu ve macunu olarak kullanılır. Kullanımlarından birisi olan üzerlik tohumu, içinde A ve C vitamini bol miktarda bulunmakla birlikte, harmalin, harmin, peganin ve harmalol gibi faydalı maddeler içerir. Üzerlik tohumu genelde ilaç olarak kullanılmaktadır.

Üzerlik tohumu kullanım alanlarına bakıldığında ise genellikle tıp tedavisinde kullanmakla birlikte, üzerlik tohumu çayı yapılarak alternatif tedavide de yardımcı olmaktadır. Üzerlik tohumu toplanıp kurutulduktan sonra, kaynamış su ile demlenip, bal ile tatlandırılarak içilebilir. Kullanım alanlarından bir diğeri de boya sanayisidir Üzerlik otunun tohumları, içindeki maddeler ile renklerin kalıcı olma özelliği vererek boya sanayisinde kullanılır. Üzerlik tohumu yapılan araştırmalarda fazla kullanımda bulantı ve kusma dışında hiçbir yan etkisi görülmemiştir. Üzerlik tohumu bunların dışında halk arasında nazara karşı insanı koruduğunu da inanılmaktadır. Bunu yapmak için üzerlik otu iplere dizilip, duvara asılır ya da tohumları yakılarak tütsü elde edilir ve bu şekilde ortamdaki nazardan korunmuş olduğuna inanılır.

Üzerlik tohumundan çayı elde edildiğini söylemiştik. Aktarlardan ya da kendimiz topladığımız, üzerlik tohumunu, ilk önce tozundan arındırmak için, güzel bir şekilde yıkıyoruz. Daha sonra temiz bir bezin üzerinde güneşte kuruttuktan sonra, fazla aşırı demli olmaması açısından, 2 tatlı kaşığı üzerlik tohumuna, yarım litre veya isteğe göre 1 litre kaynar su dökülür ve yaklaşık 15-20 dakika demlenmesi beklenir ve bal ile tatlandırılarak günde 2 defa içilmesi yeterli olmaktadır. Bunun yanında üzerlik tohumu, hafif bir şekilde kavrulur daha sonra bal ya da reçel ile karıştırılıp, yenebilir. Üzerlik tohumu bu şekilde tüketildiğinde, kan pıhtılaşmasına çok iyi gelmekte ve bayılmalara, beyine kan hücumunu ve sersemlemeye çok iyi gelmektedir. Ayrıca gözlere de iyi gelir.

Üzerlik tohumu faydalarına bakıldığında ise
" } ] }