{ "title": "Yer Fıstığı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Yer-Fistigi-Tohumu-47.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:29", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Yer fıstığı tohumu; Ülkemiz yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahiptir. Herkesin severek yediği yer fıstıkları kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Türkiye üretiminin %80'ini gerçekleştiren Çukurova bölgesidir. Adana, Hatay, Osmaniye, İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra yer fıstığı ikinci büyük öneme sahiptir. Çünkü geride azotça zengin bir tarla bırakır. Yer fıstığı yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler (A, B, E) bakımından zengin olduğu için çok değerli bir besindir. Ayrıca içeriğinde türüne göre %45, %55 arası yağ içerdiği için bitkisel yağ ve yiyecek olarak, kabuğunun da çeşitli sektörlerde kullanıldığından (Sunta yapımında, yakacak olarak v. S.) oldukça değerli bir bitkidir.