{ "title": "Yer Fıstığı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Yer-Fistigi-Tohumu-47.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:29", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Yer fıstığı tohumu; Ülkemiz yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahiptir. Herkesin severek yediği yer fıstıkları kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Türkiye üretiminin %80'ini gerçekleştiren Çukurova bölgesidir. Adana, Hatay, Osmaniye, İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra yer fıstığı ikinci büyük öneme sahiptir. Çünkü geride azotça zengin bir tarla bırakır. Yer fıstığı yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler (A, B, E) bakımından zengin olduğu için çok değerli bir besindir. Ayrıca içeriğinde türüne göre %45, %55 arası yağ içerdiği için bitkisel yağ ve yiyecek olarak, kabuğunun da çeşitli sektörlerde kullanıldığından (Sunta yapımında, yakacak olarak v. S.) oldukça değerli bir bitkidir.

Yer fıstığı sıcak kuşaklarda yetişmektedir. Isı ve güneş isteği oldukça fazladır. Toprak isteği de oldukça seçicidir. Drenajı iyi, gevşek, kalsiyum ve organik maddelerce zengin toprakları sever. Bu yüzden de her yerde yetişmez. Türkiye'de üretimin %80'lik kısmı Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Üretiminde ise kullanılabilecek iki çeşit yer fıstığı tohumu vardır. Bunlar yerli tohum olan çom ve Amerikan fıstık denilen NC-7 'dir. Genellikle Türkiye'de NC-7 tohumu kullanılmaktadır.

Yer fıstığında toprağın nasıl yapılır?

Yer fıstığı ekiminde diğer bitkilere göre daha itinalı bir toprak hazırlığı yapmak gerekir. Bu nedenle diğer bitkilerin aksine toprak yaklaşık olarak 30 cm ve üstünde bellenerek havalandırılmalıdır. Toprak kışı bu şekilde geçirmelidir. Bahar başlangıcında toprağı tekrar karıştırmak gerekir. Daha sonra gübreleme işine geçilmelidir. Ürünün verimli olabilmesi için azotlu ve topraktan çok fazla fosfor kaldırdığı için fosforlu gübre kullanılması gerekmektedir.

Yer fıstığı tohumunun ekimi

Yer fıstığı ekiminde ilk olarak tohumlarına dikkat etmek gerekir. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekmektedir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumlarının üretimi yapılmamaktadır. Çiftçilerimiz kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumları kullanmaktadırlar.

Yer fıstığı tohumlarını serpme yöntemiyle ektikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişmesi oldukça hızlı olan bir bitki olduğu için ekimden sonra iki hafta içinde yabancı otlardan temizleyip çapa yapılması gerekir. Yer fıstığı tohumunun su tüketimi iklime ve yöreye göre değişiklik gösterir. Yer fıstığı bitkisi su isteğini belli eden bir bitkidir. Eğer bitkinin yaprakları koyu yeşil olmuş ise sulama yapılır. Yer fıstığı için en iyi sulama şekli yağmurlama tekniğidir.

Yer fıstığı tohumunun hasadı

Hasat zamanının geldiğini ise yapraklarının sararıp, taneleri pembe hale geldiğinde anlaşılır. Yer fıstığı hasadı fıstık sökme aleti ile yapıldığı gibi, el ile kürek ve çapa yardımıyla da yapılır. Hasat sonbahar dönemine denk gelmektedir. Hasattan sonra da hemen kurutulması gerekir. Ekilen çeşide göre Nisan ayından haziran sonuna kadar ekim yapılabilmektedir.

Ülkemizde yer fıstığı, üretim maliyetinden dolayı yağlık olarak değerlendirilmez ve bu nedenle sadece iri tohumlu çeşitler yetiştirilir.
" } ] }