Ayçiçeği tohumu
Ayçiçeği bitkisi, kendisiyle yani kavrulmamış ay çekirdekleriyle çoğaltılarak yetiştirilir. Ayçiçeği tohumları dolgun, hastalıksız ve çimlenme gücünü kaybetmemiş olmalıdır. Bu gibi özellikleri taşıyan tohumları güvenilir kurumlar ve firmalardan temin etmek daha sağlıklıdır. Ayçiçeği tohumları hava sıcaklığı 8-10 derece olduğu zamanlar ekilmelidir.
Ayçiçeği tohumlarının bin tanesinin ağırlığı 70 ile 200 gr arasındadır. Yağlı çeşitlerinin tohumları daha küçük, çerezlik tohumları ise daha büyüktür. Küçük taneli tohumlarda yağ oranı daha fazla tanesi büyük olan tohumları ise yağ oranı daha azdır. Buna göre ayçiçeğini hangi amaç için ekiliyorsa ana göre büyük veya küçük tohum seçilmelidir.
Ayçiçeği tohumlarında yüzde 35 oranında kabuk yüzde 65 oranında iç bulunmaktadır. Kabuklu tohumların yağ oranı ise yüzde 65 ila 70 arasında değişmektedir. İyi bir tohum yatağı hazır aldıktan sonra ekim işlemi yapılır. Ekim yapılırken sıra arası 70 cm ve sıra üzerine 30-40 cm aralıklarla tohum ekildiğinde bitki en yüksek verime ulaşabilir. Aynı kalitede ve aynı gün ekilen tohumlar aynı gün filizlenen aynı gün çiçek açması ve aynı gün bitki vermesi çok yüksek bir olasılıktır.
Ayçiçeği ekimi mart ayının sonunda başlayıp Nisan ayinin ortasına kadar devam eder. Çocukluğumdan hatırlıyorum da baba annem ayçiçeği ekmek için en eri ve sağlıklı tohumları seçerdi. Toprak işlenir elle ekilirdi hiçbir ilaçlama yapılmazdı sadece Ay çiçekleri büyüyüp çekirdek olunca her birinin başına poşet takardı kuşlardan korumak için.
Günümüzde ekilen tohumlar çeşitli işlemlerden geçmektedir. GDO lu tohumlardan kullanmamak için tohum aldığınız kurumlarla özen göstermelisiniz.