Kendir Tohumu Kendir tohumu, kenevirgiller familyasından bir bitkidir. Kendir tohumu, kenevir, esrar otu, kınnap otu gibi farklı isimlerle de anılır. Kendir tohumu bitkisi en fazla 3-4 metre uzunluğa ulaşabilen, bir yıllık otsu bir bitkidir. Kendir tohumu bitkisinin yapısı genellikle sabun imalatında kullanılır. Kendir tohumu Karadeniz bölgesinde kendiliğinden yetişmektedir. Karadeniz dışında, Samsun, Amasya, Şanlıurfa, Ordu, Kastamonu, Yozgat ve İzmir bölgelerinde de kültürü yapılmaktadır. Kendir Tohumunun Tarihi ve Yayılımı Dünyada tarımı yapılan en eski bitkilerden biridir. Kenevirin anayurdu Hindistan'dır. 19. yüzyıldan itibaren üretiminde büyük bir azalma gerçekleşmiş olmasına rağmen, üretimi büyük ölçüde Rusya, Hindistan ve İtalya'nın elindedir. Diğer üretici ülkeler arasında Yugoslavya, Romanya, Kore ve Çin sayılabilir. Türkiye'de de kültürü yapılmaktadır. Kendir, bir yıllık, iki evcikli bir bitkidir. Gövdesi yüksek, içi boştur ve yüzeyi diken şeklindeki tüyler nedeniyle pürüzlüdür. Yaprakları palmet, uzun saplı, 5-11 parçalı, lansolat şekildedir ve gövdenin alt kısımlarında karşılıklı, üst kısımlarında ise almaşık olarak dizilidir. Kendir Tohumunun Özellikleri Erkek çiçekler salkım şeklinde, dişi çiçekler ise bir yaprakçık üzerinde toplanmış başak biçimindedir. Meyveleri 3-5 milimetre boyunda mercimek şeklinde bir nuks içerir. Besi dokusu bulunmayan taneler arasında etli bir embriyo vardır. Dişi çiçekli dal uçları organik çözücülerde eriyen bir reçine ve uçucu bir yağ taşır. Meyveleri yağ bakımından zengindir. Gövdesinin kabuk kısmından ip, halat ve çeşitli kaba dokumaların imalatında kullanılan kendir veya kenevir ismi verilen lif, yem ve boya endüstrisinde kullanılan tohum elde edilir. Tohumlarından elde edilen yağ, sabun endüstrisinde kullanılır. Özellikle Hint kenevirinin dişi çiçek durumlarını taşıyan dalları ve üst yaprakları esrar yapımında kullanılır. Kendirin ekimi ilkbaharda yapılır. Kendir Tohumu Tarihçesi Çinliler bu bitkiyi 1800'lü yıllarda yetiştirmeye başlamıştır. Bu dönemde bitkiden elde edilen lifler dokuma sanayisinde kullanılıyordu. Kendir tohumundan lif üretmek isteniyorsa, bitkinin dişi çiçekleri tam olarak olgunlaşmadan gövdesi kesilir ve kurutularak lifler elde edilirdi. Elde edilen lifler ile halat, urgan, balık ağı, semer ve çadır bezi gibi eşyalar yapılır. Bitkinin çiçekli dallarının kurutulmuş uçları ağrı kesici olarak da kullanılırdı. Eskiden baş ağrısı, romatizma ağrıları gibi ağrıları geçirmek amacıyla kullanılırdı. Bu bitkinin kaynatılarak suyunun tüketilmesi romatizmaya faydalıdır. Yapraklarının haşlanarak lapa yapılması romatizma ağrılarını hafifletir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Prostata faydalıdır. Kendir tohumunun gaz söktürücü etkisi vardır; bunun için kendir tohumu öğütülüp balla karıştırılarak macun yapılıp her yemekten sonra bir orta boy kaşık tüketilir. Kendir tohumu yağıyla cilt temizleme yapılabilir. Kendir tohumunun yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Kendir Tohumunun Yararları
|