Kültür Mantarı Tohumu

Kültür Mantarı Tohumu

Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarına, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek misiller oluşturur. Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir. Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerin bulunduğu doğal ortamdan alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; gerekli ortam, sap,saman gibi bitkisel atıklar, organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi sonucu hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem, havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası: Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içersinde geliştiği ve komposta misel iplikçileri tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi: Bu dönemde misel sarması %80 ulaşmış olup kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir. Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar. Ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat: Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.

Kültür Mantarı tohumu yetişme koşulu:
  • Mantar loş, ısı, nem durumu olan yerlerde yetiştirilmelidir.
  • Yetişme yeri soğuk hava depoları, seraları, bodrum, kiler, boş mağaralar olabilir.
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda Demir ve Kalsiyum bulundurur.

Kültür Mantarın saklanması:

Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.
Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.







Son Güncelleme : 24.09.2018 14:47:24
Kültür Mantarı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kültür Mantarı Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kültür Mantarı Tohumu"
Kültür mantarı bulmak için sabah erkenden dağa çıkmak zorundayım. Bu saatlerde genellikle bol miktarda oluyor. Özellikle de yağıştan sonra daha belirgin oluyorlar. Bulunduğum yer Bayburttun Karşıgeçit köyü ve burada çok büyük mantarlar var. Ancak hangisinin sağlıklı hangisinin zehirli olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu konuda fikri olan var mı?
Özay . 27.09.2018 14:29:21
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Tere Tohumu
Tere Tohumu
Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı olan şifalı bitkiler arasında en önde gelen bitki türlerinden bir tanesidir. Te...
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak,...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bütün vitamin ve minerallerin hepsini özüt olarak tohumunda bulundurur. Bu yüzden tohumlar insa...
Süpürge Tohumu
Süpürge Tohumu
Süpürge tohumu,Adı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrika kökenli bir bitkidir. Afrika kökenli olmasına rağmen en fazla üretildiği bölge Avrupadır. Türkiye'de ise Trakya bölg...
Papatya Tohumu
Papatya Tohumu
Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynat...
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Bir çok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisinden yeteri kadar fayda sağlaya bilmek için hangi sağlık sorularında etkili olduğunu çok iyi b...
Salep Tohumu
Salep Tohumu
makale işinde hiç bir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınmakale isminin geçtiği yerler bold yapılırgördüğün gibi başlıklar bold yapılırnokta. veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılırilk denemelere...
Muz Tohumu
Muz Tohumu
Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besleyici bir besin kaynağı olan muz içeriğinde bir çok vitamin, protein, mineral v...
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır.Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap ...
Dereotu Tohumu
Dereotu Tohumu
Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ...
Kendir Tohumu
Kendir Tohumu
Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bilinir. Kendir tohumu en yüksek 3 -4 metre uzunluğuna ulaşabilen, bir senelik otsu bir nebattır. Ken...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı bir çoğumuz imkanlar çerçevesinde meyve ve sebzelerimizi kendimiz üretmeyi tercih edip en azı...

 

Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Üzerlik Tohumu Macunu
Salep Tohumu
Muz Tohumu
Kenevir Tohumu
Dereotu Tohumu
Kendir Tohumu
Karpuz Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Rezene Tohumu
Nijer Tohumu
Zeyrek Tohumu Faydaları
Pioneer Mısır Tohumu
Maydanoz Tohumu
Bamya Tohumu
Tütün Tohumu
Kereviz Tohumu
Kasımpatı Tohumu
Sarımsak Tohumu
Acı Biber Tohumu
Nane Tohumu
Burçak Tohumu
Yer Fıstığı Tohumu
Tohum Islahı
Biber Tohumu
Tohum Çeşitleri
Popüler İçerik
Çam Ağacı Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değilde tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanı...
Rezene Tohumu
Rezene Tohumu
Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda...
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer t...
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplar...
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu,Pioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılında İstanbul'da merk...
Maydanoz Tohumu
Maydanoz Tohumu
Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Uygunmu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Uygunmu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019