Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür mantarı, besin değeri yüksek ve yaygın olarak tüketilen bir mantar türüdür. Yetişme koşulları, sıcaklık ve nem gibi faktörlere bağlıdır. Mantarın hasadı, belirli aşamalar sonrası gerçekleşir. Ayrıca, çeşitli saklama yöntemleriyle uzun süre muhafaza edilebilir.
Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri
18 Ağustos 2024

Kültür Mantarı Tohumu


Kültür mantarcılığında en çok yetiştirilen mantar türü, şapkalı mantardır. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka, mantarın yenilebilir kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarında bulunan, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller mevcuttur. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek miseller oluşturur. Miseller, ortama yayılıp yoğunlaşarak mantarı meydana getirir. Mantar, kendisi için gerekli tüm besin maddelerini doğal ortamından alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar ve organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi ile hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem ve havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar, farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası


Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içerisinde geliştiği ve kompostu misel iplikçiklerinin tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece, ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi


Bu dönemde misel sarması %80'e ulaşmış olup, kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir. Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar ve ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat

Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.

Kültür Mantarı Yetişme Koşulları

  • Mantar, loş, ısı, nem durumu olan yerlerde yetiştirilmelidir.
  • Yetişme yeri soğuk hava depoları, seralar, bodrum, kiler, boş mağaralar olabilir.
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda demir ve kalsiyum bulundurur.

Kültür Mantarının Saklanması

Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.

Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı, evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özay 26 Mayıs 2024 Pazar

Kültür mantarı bulmak için sabah erkenden dağa çıkmak zorundayım. Bu saatlerde genellikle bol miktarda oluyor. Özellikle de yağıştan sonra daha belirgin oluyorlar. Bulunduğum yer Bayburttun Karşıgeçit köyü ve burada çok büyük mantarlar var. Ancak hangisinin sağlıklı hangisinin zehirli olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu konuda fikri olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba, dağlarda ve köylerde mantar toplamak gerçekten keyifli bir etkinlik olabilir, fakat mantarların hangisinin zehirli olup olmadığını anlamak çok önemlidir. Kesinlikle emin olmadığınız mantarları toplamaktan ve tüketmekten kaçınmalısınız. Bir mantar uzmanından ya da yerel bir rehberden yardım almak en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca, mantarların zehirli olup olmadığını belirlemek için renklerine, şekillerine ve kokularına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazen zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzeyebilir, bu nedenle dikkatli olmak hayati önem taşır. Mantarların arkasından düşen sporların rengi de önemli bir belirteç olabilir. Ancak kesinlikle uzman yardımı almadan hareket etmemenizi tavsiye ederim. Sağlıklı ve keyifli bir mantar toplama etkinliği dilerim!

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Amarant Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Amarant Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Çiya Tohumu Yan Etkileri
Çiya Tohumu Yan Etkileri
Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama
Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama
Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri
Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri
Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?
Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?
Güncel
Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri
Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri
Güncel
Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri
Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri
Güncel
Süpürge Otu Tohumu Reçetesi
Süpürge Otu Tohumu Reçetesi