Yağlı Tohumlar

Yağlı Tohumlar

Yağlı Tohumlar; İnsan beslenmesinde kalori oluşturan yiyeceklerin önemli bir rolü vardır. Günlük olarak ortalama 3000 ve 3500 kalori alan bir insan organizması için bu enerjiyi sağlayabilecek en önemli olan yiyecek grubunu yağdan meydana gelir. Yağlar, protein ve karbonhidratlarla birlikte beslenmenin üç ana grubundan biridir. Beslenmede kullanılan yağlar ihtiva ettikleri doymuş ve doymamış yağ asitleri miktarına nazaran kalite derecesine ayrılırlar. Doymuş olan yağ asitlerinin düşük olması kalp ve damar rahatsızlıkları ve kolesterol tehlikesinin düşürülmesi maksadı için tercih edilir.

Doymuş yağ asidi miktarının hayvansal kaynaklı olan yağlara nazaran daha düşük olması sebebiyle bitkisel yağlar insan beslenmesinde oldukça büyük önemi vardır. Doymuş yağ asidi yüzdesi yağ türleri itibariyle, ayçiçeği yağında %11, soya yağında %15, mısır özü yağında %13, kolza yağında %6, zeytin yağında %14, tere yağında ise %66'dır. Gelişmiş olan ülkelerde insan başına toplam yağ tüketimi 54 kilo grama kadar çıkmakta, bunun 25 kilo gramını bitkisel yağlar meydana getirmektedir. Ülkemizde bulunan bitkisel yağ tüketimi ise kişi başına 17 kilo gram olup, sağlıklı olan bir beslenme için bunun 24 kilo grama kadar yükseltilmesi gerekir. Bunun için bitkisel yağ imalatının yükseltilmesi zorunludur.

Ülkemizde bulunan bitkisel yağ açığının önüne geçilmesi için yağlı tohum imalatı potansiyelinin yükseltilmesine büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bakımdan, bitkisel yağ sanayinde kullanılmakta olan ayçiçeği, pamuk ve soya fasulyesinin imalatının yükselişini sağlamakla beraber, öbür yağlı tohum bitkilerinin de yağ sanayinin girmesi sağlanmalıdır. Yağlı tohum imalatını yükseltmede yalnızca ekiliş bölgelerinin başka kültür bitkilerinin aleyhine ekiliş bölgelerini yükseltmek yerine, sulanan tarım bölgelerinin genişlemesine paralel olarak yağlı tohum ekilişlerinin genişletilmesi ve yüksek verimli olan çeşitlerin kullanılması ilk önce ele alınmalıdır.

Özellikle nadas bölgelerinin daraltılması, alternatif yağlı tohumlu bitkiler 2. ürün ekimiyle beraber devreye sokulmalıdır. GAP çevresindeki sulu tarım potansiyelinin ekonomik olan bir verimlilik ile kullanılabilmesinde yağlı tohum bitkileri oldukça önemli bir payı vardır. Ekonomik çıkarlara uygun olarak yeni imalat deseninin meydana getirilmesine imkan oluşturmak için çiftçiler, yağlı tohum bitkilerinin önem ve özelliklerini bilmelidir. Ülkemizde imalatı olabilen tek senelik tarla bitkileri ayçiçeği, mısır, susam, soya fasulyesi, mısır, kolza, pamuk ve yer fıstığıdır.

Susam, tarımının el emeğine dayalı bir şekilde yürütülmesi ve verimin az olması, yağ bakımdan değerlendirildiğinde imalat maliyetlerinin yükselmesine sebep olmaktadır. Bu da öbür bitkisel yağlar ile rekabet edememesi neticesini meydana getirir. Helva ve tahin imalatında kullanılan susam, 73 bin hektarlık ekim bölgesi ile ülkemiz için oldukça önemli olan bir yağ bitkisi olma özelliği vardır. Susam taneleri %50-60 yağ, %25 protein bulundurur. Yağın kalitesi yüksek olup hoş kokulu ve dayanıklıdır.

Gelişme zamanının kısa olması sebebiyle her cins kültür bitkisiyle munavebeye girebilir. Su tüketimi çok olmayan susam suyun yetersiz bulunduğu bölgelerde tek bir tav suyu verilerek yetiştirilebilir. Buna karşılık iyi bir çapa bitkisi olup oluşma zamanı boyunca 1-2 çapa yeterli olur. Susam tarımının en güç olan kısmı hasat ve harman işleridir. Bitki ve kapsüllerin hepsi aynı vakitte hasada gelmez. Hasatta geç kalınırsa ilk kapsüllerde çatlamalar meydana geleceğinden dane kaybı oluşur.

Bitkilerde yaprak ve kapsüllerin sararması, yaprakların tamamen yada bir bölümünün dökülmesi, çiçeklenmenin durması, alt kapsüllerin kırmızıya dönüşüp çatlamaya başlaması, tohumların beyaz tanelerinde krem, sarı taneli olanlarda kırmızıya dönüşmesi susamın hasat zamanının geldiğini gösterir. Normal olan koşullarda 60-80 kilo gram ürün elde alınır. Her cins kültür bitkisi ile münavebeye girebileceği gibi, özellikle küçük olan işletmelerde iş gücünün değerlendirilmesine katkısı vardır.

Yer fıstığı, dünya bitkisel yağ imalatında kullanılan yaklaşık olarak 8 yağ bitkisinden ilk üçü arasında bulunan yer fıstığı, baklagiller ailesinden, tek senelik ve yazlık olan bir bitkidir. Bileşimde %45 ve 55 yağ, %20-25 protein, %16 ve 18 karbonhidrat, %25 mineral madde yer alır. Hafif bünyeli, kumlu ve tınlı olan topraklarda oluşan ve oluşma zamanı boyunca 4-8 kere sulanan yer fıstığı mayıs ve haziran aylarında hasadı yapılan ürünlerden sonra 2. ürün şeklinde ekilebilir. Yer fıstığında hasat zamanının tayininin büyük bir önemi vardır.
Son Güncelleme : 07.12.2018 10:49:25
Yağlı Tohumlar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yağlı Tohumlar Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yağlı Tohumlar"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tere Tohumu
Tere Tohumu
Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı olan şifalı bitkiler arasında en önde gelen bitki türlerinden bir tanesidir. Te...
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak,...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bütün vitamin ve minerallerin hepsini özüt olarak tohumunda bulundurur. Bu yüzden tohumlar insa...
Süpürge Tohumu
Süpürge Tohumu
Süpürge tohumu,Adı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrika kökenli bir bitkidir. Afrika kökenli olmasına rağmen en fazla üretildiği bölge Avrupadır. Türkiye'de ise Trakya bölg...
Papatya Tohumu
Papatya Tohumu
Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynat...
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Bir çok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisinden yeteri kadar fayda sağlaya bilmek için hangi sağlık sorularında etkili olduğunu çok iyi b...
Salep Tohumu
Salep Tohumu
makale işinde hiç bir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınmakale isminin geçtiği yerler bold yapılırgördüğün gibi başlıklar bold yapılırnokta. veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılırilk denemelere...
Muz Tohumu
Muz Tohumu
Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besleyici bir besin kaynağı olan muz içeriğinde bir çok vitamin, protein, mineral v...
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır.Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap ...
Dereotu Tohumu
Dereotu Tohumu
Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ...
Kendir Tohumu
Kendir Tohumu
Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bilinir. Kendir tohumu en yüksek 3 -4 metre uzunluğuna ulaşabilen, bir senelik otsu bir nebattır. Ken...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı bir çoğumuz imkanlar çerçevesinde meyve ve sebzelerimizi kendimiz üretmeyi tercih edip en azı...

 

Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Üzerlik Tohumu Macunu
Salep Tohumu
Muz Tohumu
Kenevir Tohumu
Dereotu Tohumu
Kendir Tohumu
Karpuz Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Rezene Tohumu
Nijer Tohumu
Zeyrek Tohumu Faydaları
Pioneer Mısır Tohumu
Maydanoz Tohumu
Bamya Tohumu
Tütün Tohumu
Kereviz Tohumu
Kasımpatı Tohumu
Sarımsak Tohumu
Acı Biber Tohumu
Nane Tohumu
Burçak Tohumu
Yer Fıstığı Tohumu
Tohum Islahı
Biber Tohumu
Tohum Çeşitleri
Popüler İçerik
Çam Ağacı Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değilde tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanı...
Rezene Tohumu
Rezene Tohumu
Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda...
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer t...
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplar...
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu,Pioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılında İstanbul'da merk...
Maydanoz Tohumu
Maydanoz Tohumu
Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat o...
Bamya Tohumu
Bamya Tohumu
Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Uygunmu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Uygunmu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019