Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı
12 Temmuz 2024

Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı

Şeker Pancarı Tohumu

Şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından iki yıllık bir tarım bitkisidir. İlk yıl vegetatif organları, ikinci yıl ise generatif organları gelişir. Tohumları birleşik halde bulunur. Boyu, yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85-180 cm arasında değişmektedir. ABD, Rusya ve Avrupa Birliği, şeker pancarı üretiminde ilk üç sırayı almaktadır. Dünya şeker üretiminin %30'u şeker pancarından elde edilmektedir. Türkiye, dünya şeker üretiminde 5. sırada yer almaktadır.

Şeker Pancarı Tohumunun Toprak İsteği

Şeker pancarı tarımında toprak, arıtılmış şeker verimini %20 oranında etkilemektedir. Derin kök salan bir bitki olarak, iyi havalanan, derin yapılı, iyi su tutan, toprak asitliği nötre yakın olan topraklarda yüksek verim alınmaktadır. Şeker pancarı, derin köklenen bir bitkidir. Derin ve gevşetilmiş toprak ister. Aksi takdirde kök çatallanmaları olur, büyüyüp gelişemez ve kök verimi düşer.

Şeker pancarının beslenmesinde azot, fosfor ve potasyum çok önemlidir. Şeker pancarı tohumu, hasada kadar kök ve yaprakları ile topraktan yüksek miktarda azot, fosfor ve potasyum kaldırır. Bundan dolayı, topraktaki verimliliğin korunması için toprak ve bitkinin bu ana besin maddeleri ile desteklenmesi gereklidir. Toprakta bitki besin maddeleri analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması doğru olacaktır.

Şeker Pancarı Tohumu Ekimi

Şeker pancarı tohumu ekim zamanı, arıtılmış şeker verimini ve kök verimini etkilemektedir. Ekim zamanı gecikirse pancarın yetişme süresi kısalır, olgunlaşması gecikir, gübrelerden beklenen randıman alınamaz. Hastalık ve haşerelere karşı şeker pancarının direnci azalır. Bu nedenlerden dolayı, şeker pancarı tohumunun uygun zamanda ekilmesi çok önemlidir. Ekime başlama zamanı, 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği, yani ideal toprak tavının olduğu zamandır.

Türkiye'de genellikle ekime başlama zamanı, İç Anadolu ve geçit bölgelerinde mart sonu ve nisan ortasıdır. Ekilen pancar şeker tohumlarının çimlenmesinden sonra vejetasyon süresince çapalama, seyreltme, yabancı otların kontrolü, sulama ve gübreleme gibi bitki isteklerine göre bakım işleri yapılır.

Şeker Pancarı Tohumunun Hasadı

Geleneksel olarak el ile sökümde hasat, söküm, baş kesimi, toprağın temizlenmesi ve taşınıp, yükleme şeklinde olur. Makineli hasat ise giderek yaygınlaşmaktadır. Hasada başlama zamanı, Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasitesi, ülkenin şeker ihtiyacı ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül - 10 Ekim arasında yapılmaktadır.

Şeker Pancarı Tohumunun Ekonomik Önemi

Şeker pancarı, ekonomik anlamda oldukça önemli bir bitkidir. Şeker üretiminin yanı sıra, hayvan yemi olarak da kullanılır. Ayrıca, yan ürünlerinden melas ve küspe gibi ürünler elde edilir. Bu ürünler hem tarım hem de hayvancılık sektöründe değerlidir.

Şeker pancarının üretimi, işlenmesi ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi, birçok ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlar. Bu nedenle, şeker pancarı tarımı stratejik bir öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yakup

12 Temmuz 2024 Cuma

ޞeker pancarı tohumunun ekim zamanını neden bu kadar önemli? Geç kalınırsa pancarın yetişme süresi neden kısalıyor ve olgunlaşması gecikiyor? Ayrıca toprak asitliğinin nötre yakın olmasının, şeker pancarının verimini %20 oranında etkilediği doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yakup Bey, şeker pancarı tohumunun ekim zamanı gerçekten çok önemlidir çünkü bitkinin büyüme sürecini ve olgunlaşma zamanını doğrudan etkiler. Geç kalınırsa, pancarın büyüme mevsimi kısalır ve bitki yeterince gelişemeden soğuk hava koşullarıyla karşılaşabilir. Bu da pancarın olgunlaşmasını geciktirir ve verim kaybına neden olabilir. Toprak asitliğinin nötre yakın olması, şeker pancarının besin maddelerini daha etkin bir şekilde alabilmesini sağlar. Bu da bitkinin daha sağlıklı büyümesine ve dolayısıyla verimin artmasına katkıda bulunur. Evet, toprak asitliğinin uygun olması şeker pancarı verimini %20 oranında etkileyebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncir Tohumunun Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı

İncir Tohumunun Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Zayıflama Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zayıflama Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Güncel

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri