İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye Mantarı Tohumu

İstiridye mantarları, doğada sporlarla ürerler. Havadaki bu sporlar toprağa düşer ve bu şekilde toprakta misel adı verilen mantar tohumları oluşur. Miseller, uygun nemli ortamlarda çimlenerek istiridye mantarlarını oluştururlar. Doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden biri olan istiridye mantarı, kültür ortamlarında da yetiştirilebilen ender türlerdendir. Beyaz kültür mantarından sonra dünyada en çok tüketilen mantar olan istiridye mantarı, 'kayın mantarı' olarak da bilinir. Kolay yetiştirilebilir bir tür olduğu için herkes tarafından yetiştirilebilir. Üstelik, et tadına en yakın mantar çeşitlerinden biri olarak değerlendirilir ve yüksek protein değeri ile dikkat çeker. Besin değerleri diğer kültür mantarlarından daha yüksektir.

İstiridye Mantarı Tohumunun Faydaları

İstiridye mantarı, doğadaki en zehirsiz mantar türlerinden biridir ve doğal antibiyotik özelliklere sahiptir. Yurt dışında birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.

  • Kalp sağlığını destekler.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Kan dolaşımını iyileştirir.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kansere karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.

İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı, kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçicidir ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Diğer mantar türlerine göre kolay yetiştirilebilir ve iki farklı üretim şekli bulunmaktadır. Birincisi, ağaç kütükleri kullanılarak; ikincisi, bitkisel atıklar kullanılarak yetiştiricilik yapılır. Ticari üretim için doğal şartların sağlanması gerekmektedir. İstiridye mantarının oluşma ve gelişme aşamalarında farklı koşullar istemesi, üreticinin bu koşulları yerine getirerek verimi artırmasını sağlar.

Ortam sıcaklığı, nem durumu ve havalandırma, istiridye mantarı yetiştirirken en önemli faktörlerdir. Suni olarak üretim yapıldığı için iklim koşullarına dikkat edilmelidir. Üretim yapılacak alanda iklim koşullarını sağlamak gerekmektedir. İstiridye mantarı tohumunu ekerken ortamın temizliği de oldukça önemlidir.

İstiridye mantarı, doğada sonbaharda yetişir ve %80-90 nem ortamında gelişir. Kuluçka dönemi karanlıkta, çimlendikten sonra ise günde 5-6 saat floresan ışığına ihtiyaç duyar. Kapalı ortamda kuluçka için 20 derece, hasat için ise 16 derece sıcaklık gerekmektedir. İstiridye mantarı tohumu, gelişmek için steril bir ortam, nem, oksijen, az miktarda ışık ve 10-25 derece arasında sıcaklık gerektirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdünnafi

23 Temmuz 2024 Salı

İstiridye mantarı yetiştirmek istiyorum ama uygun nemli ortamı nasıl sağlayabilirim? Bir de, yerine getirmem gereken farklı koşullar tam olarak nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdünnafi, istiridye mantarı yetiştirmek için uygun nemli bir ortam sağlamak oldukça önemlidir. Genelde mantarlar yüksek nem oranını severler, bu nedenle ortamın nem oranını %80-95 arasında tutman gerekiyor. Bunu sağlamak için, bir nem ölçer kullanarak ortamı düzenli olarak kontrol edebilirsin.

Ayrıca, mantarların iyi gelimesi için havalandırmanın da yeterli olması gerekir, ancak direkt hava akımından kaçınmalısın. İdeal sıcaklık ise genellikle 20-24 derece arasındadır. Gündüz ve gece sıcaklıklarının çok fazla farklılık göstermemesi mantarların sağlıklı büyümesi için kritiktir. İyi şanslar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Stevia Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Stevia Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri