Akdiken Tohumu Hakkında BilgiAkdiken tohumu, akdiken (Rhamnus cathartica) bitkisinin tohumudur. Akdiken, sağlığa birçok faydası bulunan ve alternatif tıpta sıkça kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Akdiken bitkisi, hünnapgiller (Rhamnaceae) familyasından gelir ve boyu 1 ile 3 metre arasında değişir. Çalı görünümlü küçük boylu bu ağacın dalları karşılıklıdır ve uçlarında dikenler bulunur. Fidan halinde iken grimsi gümüş rengindedir ancak olgunlaştıkça siyah renk alır. Yaprakları karşılıklı, yumurta veya kalp şeklinde ve kenarları çentiklidir. Çiçekleri yaprakların dip kısımlarından çıkar ve topluca bulunurlar. Renkleri sarımsı yeşildir ve oldukça küçüktürler. Çiçekler yaz aylarında açar. Meyveleri olgunlaşmamış iken yeşil, olgunlaştığında ise siyah renkte, yuvarlak ve bezelye büyüklüğündedir. İçinde 5 ile 8 milimetre çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadları mayhoş ve biraz acıdır. Meyveler bu bitkinin tohumunu taşırlar. Akdiken bitkisi, Güney Avrupa ve Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yabani olarak yetiştir. Ayrıca park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılır. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler, antrakinon ve C vitamini bulunur. Sadece olgunlaşmış olan meyveleri güneşte kurutularak kullanılabilir. Taze iken şurubu veya tentürü yapılarak kullanılır. Meyveler olgunlaşmadan toplanır ve kullanılırsa karın ağrısına neden olabilir. Akdiken Tohumunun Faydaları
Akdiken Tohumunun Zararları
Akdiken Tohumunun KullanımıMeyveleri ile kök ve kabukları da kullanılır. Meyveler sıkılarak elde edilen su kullanılabileceği gibi, meyveler kurutulup toz haline getirildikten sonra su ile kaynatılarak da kullanılabilir. Miktar olarak fazla kullanılırsa şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir. Yapraklar ezilirse kanayan yara üstüne konulduğunda kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu siğil ve kaşıntılara iyi gelir. Akdiken Tohumunun Çay Olarak KullanımıBir bardak kaynamış suya kurutulmuş meyve yapraklarından iki tatlı kaşığı eklenir. 10-15 dakika demlemeye bırakılır ve süzülür. Sabahları bu çaydan bir bardak içilebilir. Akdiken Tohumunun Taze Meyve Olarak KullanımıOlgunlaşmış meyvelerden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenilebilir. Daha fazlası karın ağrısına neden olabilir. Akdiken Tohumu Şurup Olarak KullanımıOlgunlaşmış meyvelere biraz şeker ve su eklenerek kaynatılır ve şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabahları aç karnına bir yemek kaşığı içilebilir. |
Akdiken tohumunun faydalarını öğrendim, ancak olgunlaşmamış meyveleri kullanmanın zararları nedir? Ayrıca fazla kullanımda hangi belirtiler ortaya çıkabilir?
Cevap yazEribe, akdiken tohumunun faydaları hakkında bilgi edinmeniz sevindirici. Ancak, olgunlaşmamış meyvelerini kullanmak ciddi yan etkilere neden olabilir. Genellikle mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca, fazla kullanımı durumunda karın ağrısı, baş dönmesi ve elektrolit dengesi bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, akdiken tohumunu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.