Soya Tohumu

Soya Tohumu

Soya Tohumu: Ana vatanı Çin ve Kore gibi Uzak doğu ülkeleri olan soya bitkisi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişi ile o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur. Çinliler, soya için çeşitli isimler vermiştir. Bu isimler, kutsal bitki, harika bitki, sarı mücevher, sarı altın demişlerdir. 120-130 yıl kadar önce soyanın hayatlarına girmesi ile batılı ülkeler, soya sanayilerini kurarak, soya üretimine ve kullanım alanlarının geliştirilmesine önemli katkılar da bulunmuşlardır. Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı % 50 oranındaki üretimiyle Amerika Birleşik Devletleri almakta, onu sıra ile Brezilya, Arjantin ve Çin almaktadır. Dünya besin sıralamasında 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olmaktadır, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılmaktadır. Soya tohumlarında % 40-45 oranında protein, % 18-20 oranında da ise yağ bulunmaktadır. Dünya’da en fazla üretimi yapılan ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde ham madde olarak en fazla kullanılan soya küs pesi' dır. Soyanın bir çok hastalığa karşı etkili olmasından dolayı, insan beslenmesinde önemli bir yer oluşturmuştur. Gelişmiş ülkelerde özellikle tıp çevreleri, soyayı özellikle kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu olma özelliğinden dolayı tüketilmesi hakkında, sürekli bilgilendirmektedirler. Gelişmiş ülkelerin piyasalarında, peyniri, filizi, sosu, dondurması, soyanın sütü, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzini gibi, pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir.
Soya Tohumu: Baklagil bitkisi olarak soya, toprağa azot kazandırır ve kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerin verimi arttırır ve gübre tasarrufu sağlamaktadır. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden bir tanesidir. Soya tohumları yassı ya da yuvarlak şekillidir. Tohumunun kabuk rengi sarı veya kahverenginin değişik tonların dadır. Tohum göbeğinin rengi ise en belirgin çeşit özelliği olan beyaz, sarı, kahverengi, gri, yeşil ya da siyah renklerde olmaktadır. Tohum iriliği çeşide ve yetiştirme şartlarına göre değişim göstermektedir. Tanelerinde protein oranı % 40-45 ve yağ oranı ise % 18-22 arasında değişim göstermektedir. Yağı alınmış soya küspesi, insan beslenmesinde ve hayvan yemi kaynağı olarak da kullanılmaktadır.Soya, farklı iklim bölgelerine uyumlu, çok değişik özellikte bulunan, çeşitleri ile dünyanın pek çok yerinde başarıyla yetiştirilmektedir. Mayıs-Eylül aylarında ortalama günlük sıcaklığın 25°C olduğu bölgelerde soya üretimi için uygun bir ortam bulunmaktadır. 18°C’ nin altında ve 40°C’ nin üzerindeki sıcaklıklar soyanın gelişimini olumsuz yönde etkiler. Yetişme dönemi boyunca soyanın 550-600 mm. suya ihtiyaç duymaktadır. Bu neden ile, bol yağış alan Karadeniz bölgesi dışındaki yerlerde ancak sulama uygulaması yolu ile soya tarımı yapılabileceği unutulmamalıdır. Düşük toprak ısısı soyada çimlenmeyi geciktirmektedir. Bu neden ile ekim için, toprak ısısının yükseldiği nisan ayı sonlarına kadar beklemek çıkış garantisi için gerekmektedir. Yaprak ve çiçek gelişimi için ise düşük ve çok yüksek sıcaklıkların azaltıcı ya da gelişmeyi engelleyici etkisi söz konusu olabilmektedir.
Son Güncelleme : 09.11.2018 10:23:24
Soya Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Soya Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Soya Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tere Tohumu
Tere Tohumu
Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı olan şifalı bitkiler arasında en önde gelen bitki türlerinden bir tanesidir. Te...
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak,...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bütün vitamin ve minerallerin hepsini özüt olarak tohumunda bulundurur. Bu yüzden tohumlar insa...
Süpürge Tohumu
Süpürge Tohumu
Süpürge tohumu,Adı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrika kökenli bir bitkidir. Afrika kökenli olmasına rağmen en fazla üretildiği bölge Avrupadır. Türkiye'de ise Trakya bölg...
Papatya Tohumu
Papatya Tohumu
Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynat...
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Bir çok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisinden yeteri kadar fayda sağlaya bilmek için hangi sağlık sorularında etkili olduğunu çok iyi b...
Salep Tohumu
Salep Tohumu
makale işinde hiç bir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınmakale isminin geçtiği yerler bold yapılırgördüğün gibi başlıklar bold yapılırnokta. veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılırilk denemelere...
Muz Tohumu
Muz Tohumu
Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besleyici bir besin kaynağı olan muz içeriğinde bir çok vitamin, protein, mineral v...
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır.Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap ...
Dereotu Tohumu
Dereotu Tohumu
Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ...
Kendir Tohumu
Kendir Tohumu
Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bilinir. Kendir tohumu en yüksek 3 -4 metre uzunluğuna ulaşabilen, bir senelik otsu bir nebattır. Ken...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı bir çoğumuz imkanlar çerçevesinde meyve ve sebzelerimizi kendimiz üretmeyi tercih edip en azı...

 

Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Üzerlik Tohumu Macunu
Salep Tohumu
Muz Tohumu
Kenevir Tohumu
Dereotu Tohumu
Kendir Tohumu
Karpuz Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Rezene Tohumu
Nijer Tohumu
Zeyrek Tohumu Faydaları
Pioneer Mısır Tohumu
Maydanoz Tohumu
Bamya Tohumu
Tütün Tohumu
Kereviz Tohumu
Kasımpatı Tohumu
Sarımsak Tohumu
Acı Biber Tohumu
Nane Tohumu
Burçak Tohumu
Yer Fıstığı Tohumu
Tohum Islahı
Biber Tohumu
Tohum Çeşitleri
Popüler İçerik
Çam Ağacı Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değilde tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanı...
Rezene Tohumu
Rezene Tohumu
Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda...
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer t...
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplar...
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu,Pioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılında İstanbul'da merk...
Maydanoz Tohumu
Maydanoz Tohumu
Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Uygunmu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Uygunmu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019