Kanola Tohumu

Kanola Tohumu

Kanola Tohumu, Kanola, kolza bitkisinin ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türüdür. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için besin maddesi olarak kullanılabilmektedir. Kanola yağının, tıpkı soya fasulyesi yağında olduğu gibi, gıda dışı kullanım sahaları da vardır. Spot piyasalardaki fiyatının durumuna göre gazete mürekkebi, ruj, mum, sanayi yağları, bioyakıt gibi ürünlerin üretiminde yenilenemez petrol menşeli yağların yerini alabilmektedir.

Kanola tohumu: Bu tohum çeşidi ilk önce Kanada'da 1970'lerde Manitoba Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olasından dolayı ona İngilizce "Canada" ("Kanada") ve "Ola" (oil low acid-düşük asitli yağ) kelimelerinden türeme, "canola" (kanola) adı verilmiştir.

Kanola, Türkiye'de ise Balkanlardan gelen göçmenler ile kolza adı ile 1960'lı yıllarında getirilmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur. rapitsa, rapiska, kolza adları ile de bilinir. Fakat kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması sebebiyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır. Önceleri kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki %45-50 oranındaki erüsik asit içeriği, ıslah çalışmaları ile % 0 seviyesine düşürülmesi kanolanın bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretilmeye başlanmıştır. Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak maksadı ile kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar devam etmektedir.

Kullanıldığı alanlar: Kanola (Brassica napus Canola Oleifera sp), yazlık ve kışlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola adedinde bulunan %38-50 yağ ve %16-24 proteinle önemli bir yağ bitkisidir. Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, pamuk, soya ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır. Dünyada yıllık üretimi 22 milyon ton civarlarındadır. Almanya gibi başta gelen AB ülkelerinde Kanola ekimi çok yaygın olup, yağından biyolojik dizel üretilip dizel tüketen taşıtlarda kullanılabilmektedir. Yeni model dizel taşıtlarda sorunsuz kullanılabilirken, daha eski modellerde yağın agresif olması sebebi ile hortum ve contalarında değişiklikler yapılarak modifize edildikten sonra kullanılabilmektedir. Gıda sanayinde nötr özelliğinden dolayı kızartma ya da konserve yağ olarak kullanılmaktadır.

Yetişme şartları: Türkiye'de çoğunlukla kışlık olan kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kumlu ve hafif toprakların dışındaki hemen hemen tüm toprak tiplerinde yetişebilir. Ancak su tutma kapasitesi yüksek olan ve göllenme olan topraklarda kanola bitkisi zarar görmektedir. Kanolanın en iyi yetiştiği toprak türü; derin, humuslu, nötr ya da hafif alkali ve hafif asidik topraklardır.
8-10 yaprağı çıkmış ve rozetleşmesini tamamlayan kanola bitkisi -15 °C'ye žŽkadar dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sulanma işlemi ile çıkması sağlanmalıdır. Kanola yabancı ot barındırmaz. Bunun sebebi kanola tohumu sağlıklı yetiştirildiğinde baskın olma özelliğinin olmasıdır.
Son Güncelleme : 11.10.2018 02:48:51
Kanola Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kanola Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kanola Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tere Tohumu
Tere Tohumu
Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı olan şifalı bitkiler arasında en önde gelen bitki türlerinden bir tanesidir. Te...
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu
Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak,...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bütün vitamin ve minerallerin hepsini özüt olarak tohumunda bulundurur. Bu yüzden tohumlar insa...
Süpürge Tohumu
Süpürge Tohumu
Süpürge tohumu,Adı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrika kökenli bir bitkidir. Afrika kökenli olmasına rağmen en fazla üretildiği bölge Avrupadır. Türkiye'de ise Trakya bölg...
Papatya Tohumu
Papatya Tohumu
Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynat...
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu
Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Bir çok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisinden yeteri kadar fayda sağlaya bilmek için hangi sağlık sorularında etkili olduğunu çok iyi b...
Salep Tohumu
Salep Tohumu
makale işinde hiç bir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınmakale isminin geçtiği yerler bold yapılırgördüğün gibi başlıklar bold yapılırnokta. veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılırilk denemelere...
Muz Tohumu
Muz Tohumu
Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besleyici bir besin kaynağı olan muz içeriğinde bir çok vitamin, protein, mineral v...
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu
Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır.Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap ...
Dereotu Tohumu
Dereotu Tohumu
Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ...
Kendir Tohumu
Kendir Tohumu
Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bilinir. Kendir tohumu en yüksek 3 -4 metre uzunluğuna ulaşabilen, bir senelik otsu bir nebattır. Ken...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı bir çoğumuz imkanlar çerçevesinde meyve ve sebzelerimizi kendimiz üretmeyi tercih edip en azı...

 

Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Üzerlik Tohumu Macunu
Salep Tohumu
Muz Tohumu
Kenevir Tohumu
Dereotu Tohumu
Kendir Tohumu
Karpuz Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Rezene Tohumu
Nijer Tohumu
Zeyrek Tohumu Faydaları
Pioneer Mısır Tohumu
Maydanoz Tohumu
Bamya Tohumu
Tütün Tohumu
Kereviz Tohumu
Kasımpatı Tohumu
Sarımsak Tohumu
Acı Biber Tohumu
Nane Tohumu
Burçak Tohumu
Yer Fıstığı Tohumu
Tohum Islahı
Biber Tohumu
Tohum Çeşitleri
Popüler İçerik
Çam Ağacı Tohumu
Çam Ağacı Tohumu
Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değilde tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanı...
Rezene Tohumu
Rezene Tohumu
Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda...
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu
Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer t...
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları
Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplar...
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu
Pioneer Mısır Tohumu,Pioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılında İstanbul'da merk...
Maydanoz Tohumu
Maydanoz Tohumu
Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Uygunmu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Uygunmu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019