Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık Tohumu

Salatalık tohumlarının genetiği muhafaza edilmiş, GDO etkisi olmayan, doğal ve orijinal koku ile tadı değişmeyen kaliteli tohumlar olarak elde edilmesi bir dizi özel çalışma gerektirir. Ürettiğimiz tohumların doğru usullerle çıkarılması ve saklanması da büyük önem taşır. GDO'suz tohumlar üreterek sağlıklı bir nesil yetişmesine katkıda bulunabiliriz.

Salatalık Tohumu Nasıl Elde Edilir?

1. Tohum Elde Etme Yöntemi

Tohumu alınacak salatalık türünün en iyi örneğini temsil eden sağlıklı, iri ve erken olgunlaşan bitkilerden seçilmelidir. İlk olgunlaşan salatalıklardan alınan tohumların erken salatalık verdiği bilinmektedir. Doğal olduğunu bildiğimiz ekili salatalıkların hasadı biraz geciktirilir; salatalıkların sararması ve irileşmesi beklenir. Hasat zamanı, salatalıkların biraz yumuşamış olmasına özen gösterilir. Salatalıklar tek tek el ile toplanarak bıçak yardımı ile içleri açılır ve çekirdekleri posası ile çıkarılır. Çekirdekler temiz, alttan hava alan bir bez üzerine serilir ve küflenmemesine dikkat edilerek gölgede kurumaya bırakılır. Sabah akşam karıştırarak birkaç gün içinde iyice kurutulur ve nemden arındırılır. Posa ile karışık kurumuş tohumlar el içinde ovularak birbirinden ayrılır ve eleme işlemine geçilir. Bu işlem için çekirdeklerin gözeneğinden geçebileceği bir elek kullanılır. Eleme işlemi bittiğinde tohumlar elek altına geçmiş olacaktır. Eleğin üstünde kalan posası çöpe atılır. Bu işlemden sonra tohumun tozdan arındırma süreci başlar. Tohumlar yaklaşık bir metre yükseklikten aşağı savrularak rüzgarın tohum içindeki tozu ayırması sağlanır.

2. Tohum Çıkarma Yöntemi

Olgunlaşmış, sararmış ve yumuşamış salatalıklar, iyice parçalara ayrılarak su dolu bir kap içine atılır. Suyun içinde el ile tamamen ezilerek çekirdeklerin posadan ayrılması sağlanır ve karıştırılır. Bir süre bekledikten sonra çekirdeklerin bir kısmının su yüzeyine çıktığı görülecektir. Yüzeye çıkan çekirdekler içi boş çekirdeklerdir ve çöpe atılır. Su dibinde kalan çekirdekler başka bir su dolu kaba alınır, bir daha yıkanır ve süzülür. Elde edilen tohumlar temiz, alttan ve üstten hava alan bir bez üzerine serilir ve zaman zaman karıştırılarak küflendirmeden gölgede kurutulur. Her iki yöntem için de kalite sınıflandırmasına tabi tutulur. Bunun için iki veya üç boy elek kullanılarak küçük ve büyük tohum ayrıma tabi tutulur. Büyük tohumlar kaliteli olarak değerlendirilir. 10 gramlık paketler haline getirilerek paketlerin ağzı kapatılır ve üzerine tarih yazılır. Elde edilen tohumların bir sonraki ekim sezonuna sağlıklı bir şekilde yetişmesi için muhafazası önemlidir. Bunun için serin, kuru ve karanlık bir yer seçilir; zaman zaman kontrol edilir. Küflenme varsa küflü kısımlar diğerlerinden ayrılır.

Ekstra Bilgiler

  • Tohumların saklandığı ortamın sıcaklığı 10-15 derece arasında olmalıdır.
  • Nem oranı %50'nin altında tutulmalıdır.
  • Paketlerin üzerine tohumun türü, ekim tarihi ve toplama tarihi gibi bilgiler yazılmalıdır.
  • Tohumların saklandığı kaplar hava geçirmez olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tere Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama

Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Güncel

Defne Tohumu Türleri ve Özellikleri

Defne Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri