Kasımpatı Tohumu Nasıl Yetiştirilir?
07 Temmuz 2024

Kasımpatı Tohumu Nasıl Yetiştirilir?

Kasımpatı Tohumu

Kasımpatı çiçeği, yılda üç defa çoğaltılabilen ve birçok kişinin severek baktığı bir çiçek türüdür. Kasımpatı, krizantem çiçeği olarak da bilinir ve yaklaşık otuz çeşidi vardır. Sonbahar mevsiminde katmerli ve iri açan sarı, beyaz, pembe ve kırmızı gibi birçok renkte çiçekleri olan kasımpatı, bahçelerde, balkonlarda ve teraslarda tohumdan oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebilir.


Kasımpatı çiçeklerinin birçoğu tohum vermez. Ancak düz olan türlerinden tohum almak mümkündür. Kasımpatı tohumunu yetiştirmek için çiçek üzerinde olgunlaşan tohumlar alınır ve saklanır. Don tehlikesi bittikten sonra ekim zamanı beklenir. Kasımpatı tohumu için en uygun ekim zamanı ilkbahar ve yaz mevsiminin başlangıcıdır. Bu mevsimlerde ekilecek tohumların toprağa ekilmeden önce bir gün suda bekletilmesi, tohumun daha kolay filizlenmesini sağlar. Filizlendirme işlemini hızlandırmak için suda bekletilen tohumlar nemli bir pamuk içinde yerleştirilir ve tohum çatladıktan sonra çıkan filiz zarar görmeden ekmek istediğiniz yere ekilebilir.

Ekim Aşaması

Çimlenen tohumlar saksıda yetiştirilecek ise, saksı toprağı için kullanılacak toprağın yarısından çoğunda elenmiş kırmızı toprak tercih edilebilir. Saksı tercihi ise köklerin çok sıkışmaması için orta büyüklükte ve drenaj deliği olan saksılardan yana kullanılmalıdır. Tohumu saksıya ekerken filizlenen tohumu toprağın yaklaşık 6 mm derinliğine yerleştirilmelidir ve üzeri yine aynı toprakla örtülmelidir. Ekim işlemi bittikten sonra püskürtmeli bir şişeye su ilave edilip toprağı nemlendirin. Daha sonra saksının üzerini streç film ile kapatarak çiçeğin çimlenmesini daha hızlı hale getirebilirsiniz. Tohum çimlenmeye başladığında streç filmi çıkarın ve toprağın nemini kaybetmemesi için her gün toprağın nemini kontrol ederek püskürtmeli şişe ile toprağı nemlendirebilirsiniz.

Sulama

Bol güneşi ve nemli toprakları seven kasımpatı tohumu, yaz mevsiminde daha çok suya ihtiyaç duyacağından toprak kurudukça sulama işlemi yapılmalıdır. Kış aylarında ise soğuktan etkilenmemesi için sulama çok az miktarda yapılmalıdır. Sulama işlemi yapılırken sürekli aynı ölçü kullanılmalı ve aynı miktarda sulanmalıdır. Kasımpatı tohumunun yetiştirilmesi için kış mevsiminde oda sıcaklığının 12 derecenin altına düşmemesine özen gösterilmelidir.

Gübreleme

Kasımpatının daha gürleşmesi için arada bir sulu kimyasal gübre verilmesinde fayda vardır. Ancak sulu gübrenin, tohumların çiçek açma zamanında verilmesi kesilmelidir.

Çiçeklenme Zamanı

Kasımpatı tohumunun çiçeklenme dönemi sonbahar mevsiminde gerçekleşir. Ancak özel seralarda yetişen tohumlar bu mevsimler dışında da çiçek açabilmektedir.

Ekstra Bilgiler

Kasımpatı çiçeği, geleneksel tıpta çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca, bahçelerin ve evlerin estetik görünümünü artıran bu çiçekler, dekoratif amaçlı olarak da tercih edilmektedir. Kasımpatı çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı, hem amatör hem de profesyonel bahçıvanlar için oldukça keyiflidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni