Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?

Burçak Tohumu

Baklagiller familyasından olan burçak, olgun tohumları olan ve 50-60 cm büyüyebilen, tek yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri kelebeğe benzeyen, uzun saplı, pembemsi mavi veya beyaz renklidir. Meyvesi yaklaşık 3 cm uzunluğunda olup, içinde 3-5 tane, mercimeğe benzer yuvarlak tohumlar barındırır.

Burçak Tohumu

Burçak tohumları beyazımsı, esmer veya sarımtırak renkte ve köşelidir. Anadolu'da halk ilaçlarının yapımında da kullanılan burçak, daha çok hayvan yemi olarak yetiştirilmektedir.

Burçak Tohumunun Etkileri ve Faydaları

  • İdrar artırıcı, idrar yolları iltihaplanmasını giderici, cinsel gücü artırıcı ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Ayrıca sarılık ve sara hastalığının tedavisinde de kullanılır. Ancak, fazla tüketildiğinde burçak zehirlenmesi denilen, bacaklarda adale zayıflığı, felç veya yürüme zorluğu gibi sorunlara yol açabilir.
  • Su ile burçak tohumu karıştırılarak lapa haline getirilir ve vücutta bulunan lekelerin üzerine konursa, bu lekelerin rengini açar. Sert urların üstüne konursa urları yumuşatır ve eritir.
  • Suyla karıştırılıp lapa gibi yapılır, vücuttaki kırık ve çatlakların üzerine bağlanırsa, kırık kemiklerin kaynamasını sağlar.
  • Bir litre su içine 50-60 gram burçak tohumu konur, 5 dakika kadar kaynatılır, sonra bal katılarak tatlandırılır ve günde 2-3 bardak içilir. Bu karışım idrar yolları şikayetlerini giderir. Ancak, hamile kadınların bu karışımı tüketmesi sakıncalıdır.
  • Burçak tohumu sütle beraber lapa haline gelene kadar kaynatılır. Bu uygulama yüzde bulunan sivilce ve lekeler için kullanılabilir. Bu lapadan yüze bir maske yapılır ve sürülür, yüz iki saat sonra ılık su ile yıkanır.
  • Ter ve ağız kokusunu gidermek için, günde 3 defa birer çay kaşığı balla beraber yenir.
  • Burkulma ve çarpmadan dolayı meydana gelen şişlik ve morarmalar için, burçak tohumları su ile lapa haline getirilir ve sarılır.
  • Ayaklarda oluşan mantar ve egzama için, bir litre su içine 100 gram burçak tohumu ile 100 gram mercimek konur. 10 dakika kadar kaynatılıp, sonra süzülür ve bu su içinde el ve ayaklar, sabah-akşam, 15-20 dakika kadar bekletilir.

Ekstra Bilgiler

Burçak tohumu, yüksek protein içeriği ile dikkat çeker. Tarım ve hayvancılık alanında yaygın olarak kullanılması, bitkinin besin değerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bitki aynı zamanda toprağın azot içeriğini artırarak tarımsal verimliliği de destekler.

Burçak tohumunun tıbbi kullanımı, geleneksel tıpta önemli bir yer tutar. Ancak, modern tıpta kullanımı sınırlıdır ve bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması önerilir.

Burçak tohumu, tarih boyunca farklı kültürlerde çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Ancak, her bitkisel tedavi yönteminde olduğu gibi, burçak tohumunun da bilinçli ve kontrollü kullanılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mihrace

12 Temmuz 2024 Cuma

Burçak tüketimiyle ilgili dikkat etmem gereken bir durum var mı? Fazla tüketildiğinde bacaklarda adale zayıflığı, felç veya yürüme zorluğu gibi sorunlara yol açabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mihrace, Burçak tüketimiyle ilgili endişelerin anlaşılır. Burçak, besleyici ve faydalı bir baklagil olmakla birlikte, fazla tüketildiğinde bazı riskler taşıyabilir. Özellikle lathyrus sativus isimli türünün aşırı tüketimi, latirism adı verilen nörotoksik bir duruma yol açabilir. Bu durum bacak kaslarında zayıflık, felç ve yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ancak bu tür vakalar genellikle uzun süreli ve aşırı tüketimle ilişkilidir. Dengeli ve ölçülü tüketimle bu risklerden kaçınabilirsiniz. Sağlıklı ve çeşitli bir diyet uygulamaya özen göstermek her zaman en iyisidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon Tohumunun Faydaları

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?