Çiya Tohumu Yan Etkileri
19 Temmuz 2024

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu

Çiya tohumu, zengin besin içeriği olan bir bitkidir. Sağlık için faydaları olduğu kadar yan etkilere de sahiptir. Bolivya, Meksika ve Arjantin'de yetiştirilen bitki, son zamanlarda popülerlik kazanmış ve mutfaklarda çok yönlü olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Çiya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Çiya tohumu, yoğurt, yulaf gibi gıdalara karıştırılarak kullanılabilir. Bu şekilde yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle sabahları yoğurt ya da yulaf ezmesi üzerine 2 çorba kaşığı eklenerek kahvaltılık olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra, salatalarda kullanılabilir. Evde hazırlanan pudingler çiya tohumuyla süslenerek tüketilebilir. Faydalarından yararlanabilmek için makarna gibi yemeklerin içine serpiştirilerek tüketilebilir. Hamur işlerinde çörek otu ya da susam gibi hamur işi üzerine serpiştirilip kullanılabilir. Bunların yanı sıra, toz haline getirilerek, kek, poğaça, ekmek hamurlarının içine eklenebilir, süt, çay ya da suya eklenip kullanılabilir. Yemek ve çorbalarda sos olarak hazırlanabilir.

Çiya Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • İçeriği esansiyel yağlar bakımından zengin olan çiya tohumunun tansiyonu düşürücü, kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkileyici özelliği vardır.
  • Diyabet hastaları için faydalı bir bitkidir. Kan şekerini dengelemek için kullanılabilir.
  • Anti-enflamatuvar etkisiyle romatizmal hastalıklar için faydalıdır. Romatizmal hastalıklara bağlı gelişen ağrı ve enflamasyonu azaltır.
  • Metabolizmanın aktif şekilde çalışmasını sağlar. Yağsız kas kütlesini artırmak amacıyla tüketilebilir. Kalori bakımından düşük içeriğe sahiptir. Bu özelliğiyle kilo kontrolü yapanlarda faydalı ve besleyicidir.
  • Beyin fonksiyonları için yararlıdır.
  • Vücuda enerji verir.
  • Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır.
  • A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini bakımından zengindir. Yağda çözünen vitaminlerin emilimini artırır.
  • İçeriğinde yer alan antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde genç ve diri kalmayı sağlar. Saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. İçeriğinde yer alan güçlü antioksidanlar saçların daha kolay ve çabuk uzamasını sağlar. Saç köklerini güçlendirir. Aknelere karşı faydalı olan çiya tohumu, aknelerin kurumasını sağlar. İltihaplı sivilcelere karşı iyi gelir. Deri iltihabına karşı faydalıdır. Cilde parlaklık verir. Hasarlı ciltlerin onarılmasını sağlar. Yaşlanmaya ve kırışıklıklara karşı iyi gelir. Dudak dolgunlaştırıcı, kuru ciltleri nemlendirici etkisi vardır. Tırnakların daha güçlü olmasını sağlar.
  • Sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlar.
  • Sindirimi oldukça kolaydır.
  • Yemeklerde ya da tatlılarda orijinal tadı bozmadan kullanılabilir.

Çiya Tohumu Yan Etkileri Nelerdir?

Şişkinlik: Çiya tohumunda görülen en yaygın yan etki şişkinlik hissi yaratmasıdır. Tohum tüketimi kısıtlanarak bu yan etkiden kurtulmak mümkündür.

Gebelik: Gebelik döneminde tüketim için uygun değildir. Beraberinde emzirme döneminde de tüketilmemelidir.

Yüksek Trigliserit: Yüksek trigliserit problemi olanlarda yakınmaları artırabilir.

Prostat Kanseri: Yapılan araştırmalara göre çiya tohumu prostat kanseri riskini artırabilmektedir.

Alerjik Reaksiyonlar: Çiya tohumu bazı vücutlarda alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Kişinin hardal ya da hardal tohumuna karşı alerjisi bulunuyorsa muhtemelen çiya tohumuna karşı da alerjik reaksiyon sergileyebilir. Gözlerde sulanma, mide bulantısı, kusma, deri döküntüsü, nefes darlığı, ağız ve dil şişmesi görülebilecek reaksiyonlardır.

Bağımlılık: Çiya tohumu aşırı tüketildiğinde bağımlılık yaratabilir. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

İlaç Etkileşimi: Çiya tohumu kullanılan bazı ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Kan inceltici ilaçlar, tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları kullanan kişilerin çiya tohumu kullanmaması gerekir.

Çiya Tohumu Besin Değerleri (Yemek Kaşığı)

Gluten içermeyen ve süte kıyasla daha fazla kalsiyum barındıran çiya tohumu, mükemmel bir çözünebilir posa kaynağıdır. Besin içeriği ise aşağıdaki gibidir:
  • 49 kalori
  • 4.2 gram karbonhidrat
  • 1.65 gram protein
  • 3.07 gram yağ
  • 3.44 gram lif
  • 1.6 mg sodyum
  • 63 mg kalsiyum

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Güncel

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Güncel

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri