Ceviz Tohumu

Ceviz Tohumu; Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla ya da üstün nitelikli olan çeşitlerin çöğürlere aşılanması biçiminde yapılır. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın olan bir tarihe kadar yalnızca tohumdan imal edilmekteydi. Ülkemizde de aynı biçimde tohum ile imalat yaygın bir şekilde yapılmıştır. Son senelerde, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı ile çoğaltmanın önemi görülmüş ve ceviz imalatçılığı tamamen seleksiyon vasıtasıyla doğal popülasyonlar içerisinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitler ile aşılanarak imal edilmeye başlanmıştır.

Örnek olarak, Yugoslavya'nın Şampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Frenquette, Mayette ve Persiente, İtalya'nın Sorrente, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova, Şebin, Bilecik, Kaplan, Gültekin-1, Yavuz-1 ve Şen-1 şeklindeki çeşitler seleksiyon vasıtası ile oluşmuştur. Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması mevzusunda araştırmalar yapılmakla beraber bu çalışmalar tam anlamıyla yayılmamıştır. Ceviz fidanı imalatçılığı için takip edilecek en iyi olan yol, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitler ile aşılanmasıdır.

Aşılı ceviz fidanı imalatında standart olan çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de oldukça önemlidir. Anaç, kuvvetli olan bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı olan bir gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her yıl meyve vermelidir.
Antraknoz, ceviz yanığı şeklindeki mantarı ve bakteriyel hastalıklara karşı dayanıklı olmalıdır. Tohum ve anaç seçimi, ceviz fidan imalatı için kullanılacak olan tohumlar, doğal bir şeklide yayılış gösteren bölgelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı olan tozlanma nedeniyle genetik bakımından değişik olan bu tohumlardan oluşan çöğürler de büyük ölçüde değişiklik göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan oluşan ağaçlar da birbirlerinden değişik özellikleri bulunmaktadır.

Tohumluk bir şekilde seçilen kabuklu cevizler, üstünü örten yeşil kabuğun yüzde 80'i çatlamasının ardından hasadı yapılmalıdır. Tohumluk olan cevizler bazı özellikler taşımalıdır. Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10 ile 12 gram kadar olmalıdır. Sağlam, içi dolgun, yağ miktarı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır. Yüksek çimlenme özelliğinde olmalıdır. Cevizler hasadın ardından doğrudan güneş görmeyen, gölge, havadar ve rutubetsiz olan yerlerde tutulmalıdır. Tohumluk cevizlerin mütecanis sürgün vermesi için tohumlar 80 ile 90 gün arası +4°C'de soğuk depoda tutulmalı ya da ekim vaktine kadar bu şartlara uygun olan bir şeklide saklanmalıdır.

Ceviz tohumlarının ekimi, toprak hazırlanıp tava geldiği zaman, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60 ile 90 santim, sıra üzeri 15 ile 20 santim ve derinliği 70 ile 10 santim olacak biçimde karıklar açılır. Cevizin yanak bölgeleri yanlara, yapışma yeri toprağa gelecek bir biçimde dizilerek ekilir. Ceviz tohumlarının üzeri iki bölüm toprak, bir bölüm gübre, bir bölüm dere kumundan meydana gelen harç ile kapatılmalı, ekimin bitmesinin ardından can suyu verilmelidir.
21.01.2024 05:17:46
Ceviz Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ceviz Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ceviz Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024