Hardal Tohumu; Turpgiller ailesine ait Akdeniz'e özgü bir bitki olan hardal, otsu bir bitkidir. Yaprakları tüylü, boyu 50 cm'ye kadar uzayan, yaprakları sarı veya siyah renklerde bulunan bir bitki türüdür. Tohumlarında uçucu yağlar bulunmaktadır. Hardal siyah ve beyaz olarak 2 türde bulunmaktadır. Siyah hardalın çiçekleri sarı renkte, beyaz hardalın çiçekleri ise beyaz ya da soluk kırmızı renktedir.
Siyah hardalın tohumu, hastalıklar için şifalı bitki olarak kullanılmaktadır.
- Göğsü yumuşatır.
- Öksürüğe iyi gelir.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Kabızlığı önler.
- Bronşit ve zatürreye iyi gelir.
- Zehirlenme durumunda kullanılabilir.
- Cildi güzelleştirir.
- Kan akışını düzenler.
- İştah açar.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir.
Hardalın daha pek çok faydası bulunmaktadır. Bunun yanında hardalın zararları da vardır. Ciltle direk temasından uzak durulmalıdır. Aksi takdirde ciltte tahrişlere neden olur. Bundan dolayı, deri ile temasına dikkat edilmelidir. Mide ve bağırsaklarda kan birikimine sebep olabilir. Aşırı tüketilmemelidir.
Hardal Tohumu; İçerisinde, C, E, K ve B vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bulunmaktadır. Öğütülmüş şekilde kullanılan, hardal tohumu banyo sularına da katılarak kullanılabilir. Kullanımı ise şöyledir;
- İştah açmak için: Hardal tohumu un gibi öğütülür ve bir miktar tarçın ile tüketilir.
- Bel ağrısı için: 1 kaşık hardal tohumuna, 2 kaşık keten tohumu ekleyip, lapa yapılır ve ağrıyan bölgeye sürülür.
- Gastrit için: Her sabah aç karnına, 1 bardak ılık suya çeyrek çay kaşığı hardal tohumu katılır. 20 gün boyunca içilir.
- Romatizma ağrısı için: Bal ile dövülmüş hardal tohumu karıştırılıp tüketilir.
- Astım için: Yakı şeklinde ısıtarak göğüs bölgesine konulur. Böylelikle, balgam kolaylıkla sökülür.