Kişniş Tohumu
Kişniş Tohumu, Kişniş diğer adı ise aş otu, maydanoza benzeyen bir bitki türüdür. Kişniş yemek ve salatalar da kullanılır. Ferahlatıcı bir kokusu ve güzel bir tadı vardır. Kişniş tohumları öğütülerek baharat yapılır. Özellikle Erzurum da kişnişten ayran çorbası yapılır. Çok tatlı ve lezzetli bir çorbadır. Bu baharat özellikle çorbalar da kullanılır.
Çok faydalı bir bitkidir. Taze yaprakları ağız yaralarına birebirdir.
Kişniş genelde bahar ve yaz ayların da ekilir. Ekilecek toprağın verimli olması çok önemlidir. İyi bakılır ise bir ayda çimlenmeye başlar. Kişnişin olgunlaşma süresi yaklaşık üç ayda olur. Bitki olgunlaştıktan sonra hasat edilir. Tohumları alınır ve kurutulur gelecek yıla hazır hale getirilir. Bu bitkinin tohumları sarı renkte ve yuvarlaktır. Tohumundan yağ ve baharat elde edilir. Oldukça faydalıdır kişniş tohumu.
Kişniş tohumunun faydaları nelerdir?- Kalbi kuvvetlendirir.
- Mide ve bağırsak gazını söker.
- Doğumu kolaylaştırır.
- Cinsel gücü ve isteği arttırır.
- Taze kişniş dişlerdeki amalgamın içerdiği cıva zehirlenmesine karşı etkilidir.
- Kişniş yağı baştaki şişliğe iyi gelir.
- Taze kişniş mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kişniş tohumu iştahı açar.
- Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
- Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
- Fazla kullanılmamalıdır. Zararı olur.
Kişniş çayı: Bir su bardağı su, bir tatlı kaşığı kişniş tohumu.
İlk önce kişniş tohumunu bir havan da iyice dövelim. Sonra suyu bir cezvenin içeresine koyalım ve üzerine dövülmüş kişniş tohumunu ilave edelim. Daha sonra ocağa koyup bir dakika kaynatalım. Üzerini kapatıp iki dakika demleyelim. Sonra süzüp, bal ile tatlandırarak içelim.
21.01.2024 20:28:27
Kişniş Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|