Kültür Mantarı Tohumu

Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarına, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek misiller oluşturur.
Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir. Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerin bulunduğu doğal ortamdan alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar, organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi sonucu hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem, havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası: Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içeresinde geliştiği ve komposta misel iplikçileri tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi: bu dönemde misel sarması %80 ulaşmış olup kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir.
Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar. Ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat: Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.

Kültür Mantarı tohumu yetişme koşulu

  • Mantar loş, ısı, nem durumu olan yerlerde yetiştirilmelidir.
  • Yetişme yeri soğuk hava depoları, seraları, bodrum, kiler, boş mağaralar olabilir.
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda Demir ve Kalsiyum bulundurur.

Kültür Mantarın saklanması


Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.

Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.

21.01.2024 01:57:49
Kültür Mantarı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kültür Mantarı Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kültür Mantarı Tohumu"
Kültür mantarı bulmak için sabah erkenden dağa çıkmak zorundayım. Bu saatlerde genellikle bol miktarda oluyor. Özellikle de yağıştan sonra daha belirgin oluyorlar. Bulunduğum yer Bayburttun Karşıgeçit köyü ve burada çok büyük mantarlar var. Ancak hangisinin sağlıklı hangisinin zehirli olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu konuda fikri olan var mı?
Özay . 27.09.2018 14:29:21

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024