Lahana Tohumu

Lahana tohumu: Lahana hemen hemen herkesin severek tükettiği bir bitkidir. Vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineral değerlerini bünyesinde barındıran lahana tohumdan elde edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Ülkemizde lahana sarma yemeklerinde, kapuska olarak, etli bir şekilde, salatalarda ve daha birçok yemek çeşidinde kullanılmaktadır.
Oldukça lezzetli olan lahana yüksek oranda folat, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri içermektedir. Ayrıca C ve K vitamini de yüksek oranda içeriğinde bulundurmaktadır. Lahana tohumu özellikle büyük tarlalar şeklindeki arazilerde yetiştirilerek sofralarımıza ulaşmaktadır.

Lahana tohumu nasıl elde edilir?


Lahanalarda döllenme oluştuktan sonra çiçekler üzerinde bulunan çanak ve taç yapraklar dökülme gösterir. Daha sonra dişi organ büyümeye devam ederek bakla şekli alır. İlk başlarda yeşil olan baklalar zaman geçtikçe olgunlaşarak önce sarımsı bir renk alır. Daha sonra ise bu renk tamamen olgunlaşma sağlanınca kahverengiye dönüşür. Bakla görünümünde kahverengi bir renkte olan bu lahana tohumuna sligua meyve adı verilmektedir. Lahana tohumları iki gözlüdür. Bir zarla ortadan ayrılan bu tohumlar iki gözlü meyve içerisinde bulunurlar. Çimlenmeden yaklaşık 25 gün sonra bakla meyve içerisindeki tohumlar iyice belirginleşerek kendini gösterir. Bir bakla içerisinde 1-30 arasında değişen rakamda tohum bulunabilir. Tohumlar iyice olgunlaşınca gövde üzerinde bulunan baklalar aşağıdan yukarı doğru açılarak tohumlarını döker.
Lahana toplanma süresi geçerse lahana tohumlarını yere döker. Bunun için hasat zamanını geçirmeden tohumları toplamak gerekir. Lahanadan alınan tohumlar yuvarlaktır ve hafif yumurta şeklini andırır. Olgunlaşmış tohumlarda renk kahverengi, mor veya kırmızı renklerdedir. Tohum ağırlığı yaklaşık 1 gramdır.

Lahana tohumu nasıl çimlendirilir


Lahana tohumları hava ve toprak koşulları iyi bir hale gelmiş ise tarlaya ekilerek çimlenmesi beklenir. Fakat birçok lahana üreticisi lahanaları fide halinde dikmeyi tercih etmektedir. Tohumdan lahana fidesi oluşturma ise batı ve güney bölgelerimizde temmuz ağustos ayları başında lahana fidesi yetiştirme tavalarında yapılmaktadır. Diğer bölgelerimizde ise mart sonu nisan başı lahana fidesi yetiştirilmeye başlanır. Çimlenme gücü %85-95 gibi yüksek bir orandır. Lahana tohumları normal koşullarda çimlenme güçlerini 4-6 yıl arasında korumaktadır. Lahana tohumunun çimlenme sıcaklığı 10-30 C arasında olmalıdır. Lahana tohumunun maksimum çimlenme sıcaklığı 20-25 C'dir. Toprak düşük sıcaklıkta ise ve fazla nemli ise tohumun serin tutulmasına neden olmaktadır ve bu da lahana tohumunun çimlenmesini geciktiren unsurlar arasındadır. Lahana tohumu çimlenmeye başladığında toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır ve tohum ekimi belirli aralıklarla yapılmalıdır. Tohum ekiminden sonra toprak süzgeçle veya mini yağmurlama başlıkları ile sulanmalıdır.
19.01.2024 12:31:30
Lahana Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lahana Tohumu"
Merhaba bu sene ben de lahana ekmeyi düşşünüyorum en azından birkaç lahana elde etsem yine benim için yeterli. Bu lahanalarla turşu, sarma gibi yiyecekler yapmak için yeterli olacaktır. Bu yiyecekleri kendim yetiştireceğim lahanalardan yapabilir miyim?
Toyka . 26.10.2018 12:21:11

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024