Mısır Tohumları, Tohum küçücük ama içerisinde kocaman bir dünyanın yol haritasını barındırır, doğanın yaşam kaynağıdır, en iri ürünlerin en kaliteli tohumlardan elde edildiği artık kesinlik kazanmıştır eğer tohum kaliteli parlak ve küflenmemiş ise mısır da o ölçüde kaliteli olur. Bunun için yapılması gerekenler ise; mısır fizyolojik olgunluğa ulaştıktan sonra tam olma devresinde toplamalıyız, tam olgunlaşmayan mısır koçanları uygun tohumluk değildir, mısır tohumunun sağlıklı gelişebilmesi için bu kriterlere dikkat etmeliyiz.
Ağustos aylarında bahçelerde son hasat yapıldıktan sonra bahçeler traktör pulluk yardımı ile sürülerek kış boyunca kar yağmur altında kalması beklenir, Nisan mayıs aylarında sürülen tarla külte denilen alet ile tesviye edilir, çamur topakları ezilir, toprakta nem olması gerekmektedir. Tarla mısır ekimine hazır olduktan sonra birkaç gün beklenir, satın aldığımız iri kalite de mısır tohumlarını ister elimizle ekim aleti var ise bu aletle nemli toprağa 3-4 cm derinlikte açtığımız çukurlara tek tek atılarak üzeri toprakla kapatılır. Bir hafta sonra mısır filizleri çıkmaya başlar, 15 gün ile bir ayı arasında mısırların çapalanması gerekir, çapalanarak toprağın hava alması, toprağın yabani otlardan temizlenmesi ve mısırın kök kısmının rahat büyümesi sağlanır. Toprağı kurudukça sulanması gerekir. Mısır çeşidine göre yaklaşık bir metre boya ulaştığında püskül oluşur, genellikle koçanları bir, iki ya da üç tane olarak belirgin hale gelir, olgunlaşan mısır koçanları yavaş yavaş kurumaya başlar, artık tohumlar olgunlaşmıştır.
Tohumun içinde bulunan kapta kurumuştur, artık hasat aşamasına geçilebilir, mısır tohumlarına zarar vermeden hasat başlatılır, olgunlaşmamış tohumlar hafiftir; ağustos ayı sonlarında el ile veya mısır toplama makinesi ile hasat başlatılır, tarladan toplanan mısırlar koçanlarından el veya makine yardımı ile ayrılırlar tohum elde edeceğimiz mısırlar gözlemlenerek herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilir, mısır tohumunun en gösterişli tüm özelliklerini taşıyan mısırdan alınması gerekir. Genetiği bozulmamış mısır tohumu için bu önemlidir, yeterli irilikte ve renkte özellikler gözlemlenerek anlaşılır, eleme yöntemi ile iri ve parlak mısır tohumları ayrılırlar, paketlenir bir sonraki sezon ekime hazır halde üzerine tarih yazılarak kuru, serin ve karanlık yerde muhafaza edilir, zaman zaman paketler açılarak küflenme olup olmadığı kontrol edilir, dayanıklı tohumlar kuru olmalıdır.