Nohut Tohumu
Nohut Tohumu
Tohum doğanın yaşam kaynağıdır, atalarımız "ek tohumun hasını çekme el yasını" diyerek tohumun ne denli önemli olduğu konusunda bizleri uyarmışlardır. Nohut ülkemizde üretimi yapılan yemeklik kabuklu tane baklagiller içinden kuru fasulye ve mercimekten sonra en fazla yetiştirilen önemli bir bitki olup ülkemizin özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ekime uygun tarımsal arazilerinde üretilmektedir.
Nohut Tohumu Tarlası Nasıl Hazırlanır
Uzun kök yapısı ve kuraklığa dayanıklılığı nedeniyle, birçok toprak çeşidinde yetişebilir ancak özellikle kumlu tınlı 6-8 pH dengesine sahip topraklarda daha kaliteli nohut elde edildiği bilinmektedir. Toprağın aşırı nemli veya belli yerlerinde göl oluşması, toprağa tuzlu suyun salınması gibi durumlarda sararma, kök sap çürümesi gibi sorunlar ile karşılaşılır. Çok tuzlu topraklarda kesinlikle nohut üretimi yapılmaz, iki şekilde nohut tohumu ekilir, birincisi nohut ekilecek topraklar eylül ekim aylarında sürülerek nadasa bırakılır, baharın mart nisan aylarında tekrar diskaro veya kültüvütör ile tarla sürülür ve ekim işlemine başlanır Eğer toprak ağır sıkışık bir toprak ise yani havalanması zor bir toprak ise daha derin sürülür, ikinci nohut tohumu ekim şekli ise sonbaharda torla hasattan sonra olduğu gibi bırakılır, mart nisan aylarında pulluk ile sürülerek kültüvatör veya goble ile ekim işlemi yapılır, nohut tohumu ekili yer tarla ise tarlanın hasadı biçer döver ile yapılacağından tesviyeli olmasına özen gösterilir.
Nohut Tohumu ne zaman ekilmeli
Tohum ekilecek yerlere göre zamanı değişmekle birlikte şubat sonu nisan başlarına kadar ekilmektedir, bazı bölgelerde havadaki yağış oranının çokluğu ve aniden ısınan havanın nemi nedeniyle bitkilerde antrakzon denilen mantar hastalığı oluşur, bu hastalıktan kaçınmak için kimi yerlerde mayıs ayı beklenmekte bu da bitkinin büyüyüp olgunlaşmasını geciktirmektedir. İç Anadolu Bölgesinde genellikle nohut tohumu ekimi martın ikinci yarısı ile nisan başlarıdır. Bahar da ekilen tohumlar son donlardan bir hafta önce toprakla buluşmalıdır. Ekeceğimiz nohut tohumunun çimlenme yüzdesinin yüksek olması genel kuraldır, mümkün olduğunca sertifikalı tohumlar kullanmalıyız.
Yurdumuzda çoğunlukla el ile serpmek suretiyle ekim yapılmakta ise de havalı mibzer ile ekim tercihimiz olmalıdır, böylece ürün düzgün çıkacak, çapa işlemi kolaylaşacaktır. Mibzer ile ekimde verim daha da artmaktadır, mibzerde dekar başına atılacak tohum miktarı 12-15 kg olurken el ile ekimde 13 kg altına düşmemelidir. Nohutların topraktan çıkması ile yabani otlarda çıkacağından yabani otlarla etkin bir mücadele başlamalıdır, bütün baklagillerde olduğu gibi azotlu gübrelerin erken eriyenlerinden Dap, Amonyum Nitrat veya Amonyum Sülfat tercihimiz olmalıdır. Nohutlar çıkıştan 10-15 cm sonra çapalanarak kök boğazları doldurulup yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
Nohut Tohumu Hasat Zamanı
Nohut'un ekiminden olgunlaşmasına kadar geçen süre üç dört aydır, nohut tohumu elle yoklandığında baklalar sert ise kabukları kahverengi sarı bir hal almışsa dişimizle kırarken zorlanıyorsak hasat zamanı gelmiş demektir, kimi bölgelerimizde elle yolmak suretiyle hasat yapılarak böylece hasar kaybını en aza indirilir nohut hasat kaybı yüzde beş ile yirmi beş arasındadır, bunun nedeni genellikle hasat makinelerinin ayarlanamaması dır, tohumluk üretiminde alet ve makinelerin temizliğine önem verilmelidir, eleklerden geçirilerek taş kum ve yabani tohumlardan ayırt edilmelidir, depoya konmadan önce nohut'un yüzde 13 nemli olması tavsiye edilir, sıcaklığın yüksekliği nohut tohumu kalitesini düşürecektir, nohut tohumunun konulacağı depo temiz olmalı, hastalıklara karşı tohumlar karıştırılarak ilaçlanmalı, ambalajlanmalı tarih yazılarak etiketlenmelidir.
23.01.2024 03:26:41
Nohut Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|