Safran Tohumu

Safran Tohumu, Safran, süsengiller familyasından yaklaşık olarak 20-30 cm boyuna kadar uzayabilen, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bitki türü ve bu bitkinin baharat olarak kullanılan tozuna verilen isimdir. Tohum vermeyen ve soğanları ile üreyen bir türdür. Safrandan elde edilen bitkiye de safran denmektedir. Safran, günümüzde sadece Safranbolu'nun Davut obası, Yörük köyü, Geren ve Aşağı güney Köyünde 7 üretici tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmektedir.
Çalışmalar sonucunda ise 2005 yılında bu alan 9 dekara çıkartılmıştır. Dış görünüş olarak safran kırmızımsı turuncu renkli, kolaylık ile kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikçikleri bulunan bir bitkidir. Tam olanlar ise uçta üç parçalı bulunmaktadır. Acımsı lezzeti olmakla beraber, kuvvetli ve özel bir kokuya sahiptir. Bileşim olarak, uçucu ve sabit yağ, acı madde ve kırmızı renkli boyar maddeler taşımaktadır. Kullanım alanı ise sinir sistemini uyarmada, iştah açmada, adet söktürücü özelliğinin yanı sıra, koku ve renk verici olarak da kullanılmaktadır. Renk verici olarak, bir ölçü safran yaklaşık olarak 100 000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır. Ayrıca zerdenin bileşiminde de yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde, pasta ve böreklerde, Türkiye'de lokumlar yapımında kullanılmaktadır. Son zamanlarda uzmanlarca, antitümör özelliği olduğu da belirtilmektedir.

Safran Tohumu, Safranın bitkisinin iklim isteği, asmaya benzerlik göstermekte ve rüzgâra karşı korunmuş güney yamaçlarda iyi yetişmektedir.
Safran yetiştiricileri bunu safran ikindi gölgesi görmez ise iyi olur diye tarif etmektedirler. Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sevmektedir. Kesinlikle, taban suyu yüksek toprakları sevmemektedir. Safran yetiştiriciliği yapılacak arazi, genellikle bir yıl önceden nadasa bırakılmalıdır. Ertesi yıl ekim zamanına kadar pulluk, kazayağı ve tırmıkla dikime hazır hale getirilmelidir. Toprağın yabancı otlardan ve tohumlarından iyice arındırılması önemlidir, bununla beraber safran dikildikten sonra, yabancı ot mücadelesi oldukça zor olan bir bitkidir. Safran ekimi ise Ağustos ayı içinde en geç Eylül ayı başlarına kadar yapılmalıdır. İlk yıl, safran veriminin yüksek olabilmesi için, safran soğanlarının çaplarının en az 15 – 20 milimetre olması gerektiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir. Soğan çapı arttıkça bitki başına çiçek verimi dolayısı ile safran verimi de artmaktadır. Safranın ekimi ise hazırlanan tarlada 30-45 cm sıra arası mesafesi olacak şekilde, 10-12 cm derinlik de açılan çiziler e 10 cm sıra üstü mesafe ile safran soğanları dikilir, üstleri tamamen yanmış sığır gübresi ile 8-10 santim örtülüp, en son birkaç cm. Toprakla kapatılarak ekim işlemi tamamlanmış olur. Bir dekara dikilen soğan, iriliğine göre değişmekle beraber 150-600 kg. Civarında soğan gerekmektedir.
21.01.2024 11:36:04
Safran Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Safran Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Safran Tohumu"
Merhaba safran bitkisi sadece ülkemizde safranbolu ilçesinde mi yaygın olarak üretiliyor yoksa ülkemizde bu bölge haricinde farklı illerde de safran bitkisini yetiştirme imkanımız var mıdır? Ben de bu bitkiyi iç anadolu bölgesinde yetiştirme kistiyorum. Acaba iklim şartları uygun olur mu
Zuhur . 02.11.2018 19:10:52

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024