Şalgam Tohumu
Şalgam tohumu, Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içermektedir. Şalgam ülkemizde yaygı bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artmaktadır. Yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır.
Şalgam bol miktarda A vitamini içerir. Bunun yanı sıra C, E, K ve B6 vitaminleri ve başta olmak üzere demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir. Şalgam yumrusu ve tohumları için yetiştirilir. Şalgam tohum, idrar yolu hastalıklarında idrar arttırıcı olarak kullanılır. Cermen kanaryalarını beslemekte kullanılan başlıca bir yemdir. Kuşlar tarafından zevkle tüketilir. Lezzeti tam olarak olgunlaşmamış olan, cevizi hatırlatır. Kalitesi iyi olan bir şalgam tohumu acı olmayan küçük, tatlı ve bordo, siyah renkte ve iri bir toplu iğne başı kadar büyüklüktedir. Kuşlara verilmeden önce bir sene bekletmek gerekir.
Şalgam tohumu ekimi: Şalgam bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekim yapılır. Ekim zaman, ilkbaharda mart- nisan, sonbaharda ağustos sonları ve eylül aylarıdır. Tohumlar serpme yoluyla ekilirse daha sonra fidelerde seyreltme yapılır ya da sıralar üzerinde tohumlar, 15-20 cm aralıkla 1-2 cm derinliğe ekilmelidir. Şalgam suyu çok seven bir bitkidir.
Yaz mevsiminde havalar sıcak ve kurak olduğu zamanlarda, düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Şalgam ılık ve serin iklimleri daha çok sever. Kumlu topraklardan hoşlanır. Ülkemizde yetiştirilen çeşitler arasında basık ve yuvarlak olanları daha uygun olur. Birçok hastalığa karşı çok faydalı etkileri vardır.
Şalgamın tohumu faydaları nelerdir?- Şalgam etle pişirilip yenilirse vücut kuvvetli bir gıdasını almış olur.
- Suyu içilirse idrarı söktürür.
- Cinsel gücü arttırır.
- Görme gücünü arttırır.
- Şalgamı yemek öksürüğü keser.
- Böbrek ve mesane kumlarını eritir ve döker.
- Şalgam etle birlikte yenirse göğsü yumuşatır ve rahatlatır.
- Şalgam iştahı açar.
- Şalgam iç organları kuvvetlendirir.
- Nikriste şalgam lapa biçiminde konulur.
- Şalgam yağlı etle pişirilerek yenilirse sperm üretimini arttırır.
- Tıkanmış damarların açılması için faydalı olur.
- Şalgam sarılığa, siroza çok faydalı olur.
- Yorgunlukta şalgam yağı içilir veya sürülürse yorgunluğu giderir ve zindelik verir.
- Şalgam tohumları yakılarak külleri zeytinyağı ile merhem haline getirilir, saç dökülmesinde saç diplerine sürülür.
- Mafsal şişlik ve romatizmalarında şalgam lapa halinde bölgeye konulur.
- Kökleri ezilerek bal ile yutulursa dalağı eritir ve idrar zorluğuna da iyi gelir.
Şalgam tohumunun kullanılışı: Bir bardak kaynar suya 5 gr şalgam tohumu toz hali de koyulur. Yaklaşık on dakika bekletilir. Günde iki bardak içilir.
20.01.2024 09:57:03
Şalgam Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Şalgam Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|