Siyah Hardal Tohumu
Siyah hardal tohumu, Siyah hardal, Asya ve Avrupa'da yaygın olarak, yabani olarak yetişen, bununla birlikte tarımı da yapılan, yetiştiği bölgeye ve türüne göre, 25 santimetre ile 5 metre arasında boyu olan sağlığa yararlı olan bir bitkidir. Çok yıllık olmayan ot şeklinde çıkan bir bitkidir. Turpgiller ailesinden olan siyah hardal tohumu, özellikle ateşli hastalıklara karşı oldukça etkili fayda sağlamaktadır.
Ülkemizde de üç türü yetişmektedir. Bunlar kara hardal, esmer hardal ve ak hardal isimlerini almaktadır. İnsan sağlığında faydası olan en etkili çeşidi ise siyah hardal, Akdeniz'de daha çok yetişmektedir. Ülkemizdeki siyah hardal, sert ve yeşil gövdesi olup, yuvarlak kesitlidir. Boyu 2-5 metre arasında olmaktadır. Yaprakları keskin kokulu olup, otun üst kısımları koyu, kısımları ise açık yeşildir. Küre biçiminde siyah renkli, küçük olan tohumları daha çok kullanılır. Tahriş edici ve kokusu yakıcıdır. Suyu iyi akıntılı olan ve verimli topraklarda yetişen bu bitki tohumu için kullanılır.
Siyah hardalın tohumlarında yapışkan olan sıvısında sinapin, hardal yağı ile sinigrin adlı maddeler bulunur. Siyah hardalın tohumları, esmer ve ak hardalın tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline geldikten sonra, içine tuz ve baharat, koruk suyu ya da sirke ile su, şeker katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, kebaplarda tat ve çeşni veren macun halinde tüketilmektedir.
İnsan sağlığına son derece faydalı olan siyah hardalın tohumları, genellikle haziran-temmuz aylarında olgunlaşmaya başlar ve bitki kökünden kesilir, dövülerek toprağından ayrılır ve tohumları toplanır.
Yıkanıp kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Sağlığa faydalarına bakılacak olursa. - Siyah hardal tohumu başta ateşli hastalıklara çok iyi gelmekte ve terletici özelliği vardır.
- Kış hastalıkları, özellikle grip ve bronşit hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
- İştah sorunu çekenlere karşı iyi gelmekte ve iştah açıcıdır. Mide rahatsızlıklarına fayda sağlar.
- Mayasıla karşı iyi gelir. Bu hastalıklara fayda sağlaması için,1 tatlı kaşığı siyah hardal tohumuna 2 bardak kaynar su dökülüp, yaklaşık 30 dakika demlenmeye bırakılır. Oluşan çayı, günde 3 defa içilir.
- Siyah hardal, romatizmaya iyi gelmekte sancı ve ağrıları da azaltmaktadır.
- Kan dolaşımını hızlandırır. Bu faydalarından yararlanmak için, 130 gram dövülüp, toz haline getirilen kara hardal tohumlarına, ılık su ile yavaş yavaş karıştırılır ve macun haline getirilir. Bu macun temiz ve beyaz bir tülbentin içine konularak, ağrı olan bölgeye 1 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilecek bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Macunu bölgeye uygulamadan önce, ağrılı bölgeyi ıslak bir bezle ya da gazlı bezle silinir. Uygulama yaptıktan sonra olası kızarıkları zeytinyağı sürülerek engellenebilir.
- Sürekli ayakları üşümesi geçirenler için fayda sağlar. Bundan yararlanmak için, 1 yemek kaşığı siyah hardal tohumu dövülüp, toz haline getirilir. 1 litre kaynar su içine katılır ve 10 dakika beklenir. Daha sonra biraz daha ılık su katılır ve ayaklar suyun içine sokulur ve bu şekilde ayaklar 20-30 dakika bekletilir.
- Siyah hardal tohumu, gevşetici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği vardır. Bunu sağlamak için, 2 yemek kaşığı siyah hardal tohumu toz haline getirilir ve duş alınacak küvetin içine su doldurulup, içine döküldükten sonra duş alınır.
- Siyah hardal tohumu, bunların yanında astım, bel ağrısı, romatizma ve gastrite iyi gelmektedir.
Siyah hardal tohumunun çok etkili yakıcı ve kokusu bulunmaktadır. Bundan dolayı kokuya hassas olan kişilerin ve cildi duyarlı kişilerinde kullanırken dikkat etmeleri gerekmektedir.
20.01.2024 04:22:47
Siyah Hardal Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|