Soya Tohumu

Soya Tohumu: Ana vatanı Çin ve Kore gibi Uzak doğu ülkeleri olan soya bitkisi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişi ile o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur. Çinliler, soya için çeşitli isimler vermiştir. Bu isimler, kutsal bitki, harika bitki, sarı mücevher, sarı altın demişlerdir. 120-130 yıl kadar önce soyanın hayatlarına girmesi ile batılı ülkeler, soya sanayilerini kurarak, soya üretimine ve kullanım alanlarının geliştirilmesine önemli katkılar da bulunmuşlardır.
Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı %50 oranındaki üretimiyle Amerika Birleşik Devletleri almakta, onu sıra ile Brezilya, Arjantin ve Çin almaktadır. Dünya besin sıralamasında 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olmaktadır, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılmaktadır.

Soya tohumlarında %40-45 oranında protein, %18-20 oranında da ise yağ bulunmaktadır. Dünya'da en fazla üretimi yapılan ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde ham madde olarak en fazla kullanılan soya küspesidır. Soyanın birçok hastalığa karşı etkili olmasından dolayı, insan beslenmesinde önemli bir yer oluşturmuştur. Gelişmiş ülkelerde özellikle tıp çevreleri, soyayı özellikle kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu olma özelliğinden dolayı tüketilmesi hakkında, sürekli bilgilendirmektedirler. Gelişmiş ülkelerin piyasalarında, peyniri, filizi, sosu, dondurması, soyanın sütü, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzini gibi, pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir.

Soya Tohumu: Baklagil bitkisi olarak soya, toprağa azot kazandırır ve kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerin verimi arttırır ve gübre tasarrufu sağlamaktadır. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden bir tanesidir. Soya tohumları yassı ya da yuvarlak şekillidir. Tohumunun kabuk rengi sarı veya kahverenginin değişik tonlarındadır. Tohum göbeğinin rengi ise en belirgin çeşit özelliği olan beyaz, sarı, kahverengi, gri, yeşil ya da siyah renklerde olmaktadır. Tohum iriliği çeşide ve yetiştirme şartlarına göre değişim göstermektedir. Tanelerinde protein oranı %40-45 ve yağ oranı ise %18-22 arasında değişim göstermektedir. Yağı alınmış soya küspesi, insan beslenmesinde ve hayvan yemi kaynağı olarak da kullanılmaktadır.

Soya, farklı iklim bölgelerine uyumlu, çok değişik özellikte bulunan, çeşitleri ile dünyanın pek çok yerinde başarıyla yetiştirilmektedir. Mayıs-Eylül aylarında ortalama günlük sıcaklığın 25°C olduğu bölgelerde soya üretimi için uygun bir ortam bulunmaktadır. 18°C'nin altında ve 40°C'nin üzerindeki sıcaklıklar soyanın gelişimini olumsuz yönde etkiler. Yetişme dönemi boyunca soyanın 550-600 mm. Suya ihtiyaç duymaktadır. Bu neden ile, bol yağış alan Karadeniz bölgesi dışındaki yerlerde ancak sulama uygulaması yolu ile soya tarımı yapılabileceği unutulmamalıdır. Düşük toprak ısısı soyada çimlenmeyi geciktirmektedir. Bu neden ile ekim için, toprak ısısının yükseldiği nisan ayı sonlarına kadar beklemek çıkış garantisi için gerekmektedir. Yaprak ve çiçek gelişimi için ise düşük ve çok yüksek sıcaklıkların azaltıcı ya da gelişmeyi engelleyici etkisi söz konusu olabilmektedir.
20.01.2024 09:23:13
Soya Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soya Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soya Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024