Yer Fıstığı Tohumu

Yer fıstığı tohumu; Ülkemiz yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahiptir. Herkesin severek yediği yer fıstıkları kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Türkiye üretiminin %80'ini gerçekleştiren Çukurova bölgesidir. Adana, Hatay, Osmaniye, İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra yer fıstığı ikinci büyük öneme sahiptir. Çünkü geride azotça zengin bir tarla bırakır.
Yer fıstığı yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler (A, B, E) bakımından zengin olduğu için çok değerli bir besindir. Ayrıca içeriğinde türüne göre %45, %55 arası yağ içerdiği için bitkisel yağ ve yiyecek olarak, kabuğunun da çeşitli sektörlerde kullanıldığından (Sunta yapımında, yakacak olarak v. S.) oldukça değerli bir bitkidir.

Yer fıstığı sıcak kuşaklarda yetişmektedir. Isı ve güneş isteği oldukça fazladır. Toprak isteği de oldukça seçicidir. Drenajı iyi, gevşek, kalsiyum ve organik maddelerce zengin toprakları sever. Bu yüzden de her yerde yetişmez. Türkiye'de üretimin %80'lik kısmı Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Üretiminde ise kullanılabilecek iki çeşit yer fıstığı tohumu vardır. Bunlar yerli tohum olan çom ve Amerikan fıstık denilen NC-7 'dir. Genellikle Türkiye'de NC-7 tohumu kullanılmaktadır.

Yer fıstığında toprağın nasıl yapılır?


Yer fıstığı ekiminde diğer bitkilere göre daha itinalı bir toprak hazırlığı yapmak gerekir. Bu nedenle diğer bitkilerin aksine toprak yaklaşık olarak 30 cm ve üstünde bellenerek havalandırılmalıdır.
Toprak kışı bu şekilde geçirmelidir. Bahar başlangıcında toprağı tekrar karıştırmak gerekir. Daha sonra gübreleme işine geçilmelidir. Ürünün verimli olabilmesi için azotlu ve topraktan çok fazla fosfor kaldırdığı için fosforlu gübre kullanılması gerekmektedir.

Yer fıstığı tohumunun ekimi


Yer fıstığı ekiminde ilk olarak tohumlarına dikkat etmek gerekir. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekmektedir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumlarının üretimi yapılmamaktadır. Çiftçilerimiz kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumları kullanmaktadırlar.

Yer fıstığı tohumlarını serpme yöntemiyle ektikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişmesi oldukça hızlı olan bir bitki olduğu için ekimden sonra iki hafta içinde yabancı otlardan temizleyip çapa yapılması gerekir. Yer fıstığı tohumunun su tüketimi iklime ve yöreye göre değişiklik gösterir. Yer fıstığı bitkisi su isteğini belli eden bir bitkidir. Eğer bitkinin yaprakları koyu yeşil olmuş ise sulama yapılır. Yer fıstığı için en iyi sulama şekli yağmurlama tekniğidir.

Yer fıstığı tohumunun hasadı


Hasat zamanının geldiğini ise yapraklarının sararıp, taneleri pembe hale geldiğinde anlaşılır. Yer fıstığı hasadı fıstık sökme aleti ile yapıldığı gibi, el ile kürek ve çapa yardımıyla da yapılır. Hasat sonbahar dönemine denk gelmektedir. Hasattan sonra da hemen kurutulması gerekir. Ekilen çeşide göre Nisan ayından haziran sonuna kadar ekim yapılabilmektedir.

Ülkemizde yer fıstığı, üretim maliyetinden dolayı yağlık olarak değerlendirilmez ve bu nedenle sadece iri tohumlu çeşitler yetiştirilir.
21.01.2024 09:05:29
Yer Fıstığı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yer Fıstığı Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tere Tohumu

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son ...
Devamını Oku

Arpa Tohumu

Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bü...
Devamını Oku

Süpürge Tohumu

Süpürge tohumuAdı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrik...
Devamını Oku

Papatya Tohumu

Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çi...
Devamını Oku

Üzerlik Tohumu Macunu

Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisind...
Devamını Oku

Salep Tohumu

Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınMakale isminin geçtiği yerler bold yap...
Devamını Oku

Muz Tohumu

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir...
Devamını Oku

Kenevir Tohumu

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinler...
Devamını Oku

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığı...
Devamını Oku

Kendir Tohumu

Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bil...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı ...
Devamını Oku

Çam Ağacı Tohumu

Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değil de tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanız geli...
Devamını Oku

Rezene Tohumu

Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda A...
Devamını Oku

Nijer Tohumu

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer toh...
Devamını Oku

Zeyrek Tohumu Faydaları

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve ...
Devamını Oku

Pioneer Mısır Tohumu

Pioneer Mısır TohumuPioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılınd...
Devamını Oku

Maydanoz Tohumu

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak k...
Devamını Oku

Bamya Tohumu

Bamya tohumu yararları saymakla bitmeyen yazın yetişen bir bitkinin tohumudur. Lezzeti sebebiyle bamyayı çoğu kişi sevmez. Fakat şifa kaynağı bamyayı ya...
Devamını Oku

Tütün Tohumu

Tütün Tohumu, Tütün kelimesinin diğer isimleri Nicotiana, Tobacco, Tabac olarak da geçmektedir. Patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Tütün sigara yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tere Tohumu
Arpa Tohumu
Turp Tohumu
Süpürge Tohumu
Papatya Tohumu
Son Forum Konuları
Mayıs Papatyası Tohumunu Nasıl Tedarik Edebiliriz.
1 Dönümden Ne Kadar Bamya Tohumu Elde Ederim
Greçka Karabuğday
Amatör Olarak Salep Otu Deneme Ekimi
Salep Yumrusu Temin Edebilir Miyim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024